7 tips om als starter tóch een huis te vinden

Als starter op de woningmarkt is het nu erg lastig. De zoektocht lijkt hopeloos. Toch zijn er meer mogelijkheden dan je denkt. Waar je misschien nog niet aan gedacht hebt. We zetten er een aantal voor je op een rij.
14 dec 2021

Starten op woningmarkt? Het kan

Lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Koophuizen die onbetaalbaar zijn. Als starter op de woningmarkt heb je het nu erg lastig op de woningmarkt. De zoektocht lijkt hopeloos. Toch zijn er meer mogelijkheden dan je denkt. Waar je misschien nog niet aan gedacht hebt. We zetten er een aantal voor je op een rij.

7 tips om te starten op de woningmarkt

Maakt het je niet uit dat je niet weet hoe lang je ergens kunt blijven wonen? Of dat je vaak moet verhuizen en binnen een paar dagen je huis uit moet zijn? Dan is een antikraakwoning misschien wel iets voor jou. Met antikraak blijven woningen, winkels en kantoren niet onnodig leeg staan. Voordat ze verkocht, gesloopt of verbouwd worden. Tot die tijd bescherm je als ‘bewaker’ het pand tegen inbrekers, krakers en vernielingen. Voordeel is dat je voor een lage huurprijs soms heel bijzonder woont. Zoals in een school- of kantoorgebouw, een monumentale villa of een kerk. Lijkt je dit wat? Bekijk nog meer bijzondere woonruimtes door heel Nederland.
Steeds meer steden bieden Friends woningen aan. Hierin woon je samen met 2 of 3 vrienden in 1 appartement. Je beslist zelf met wie je de woning deelt. Je hebt ieder je eigen slaapkamer en je deelt meestal de badkamer, woonkamer en keuken. Samen met je huisgenoten ben je verantwoordelijk voor het betalen van de huur. De huurprijzen lijken op particuliere huurprijzen, maar hangen ook sterk af van de locatie. Verhuist 1 van de bewoners? Dan moet je zelf een nieuwe huurder vinden. Lees meer over het Friends Wonen-concept.
Soms is samenwonen met vrienden of leeftijdgenoten niet altijd mogelijk. Omdat er gewoon niets beschikbaar is. Dan is het tijdelijk wonen bij een hospita misschien een oplossing. Een hospita is iemand die een kamer verhuurt in de eigen woning, maar er zelf ook blijft wonen. De hospita heeft ruimte over en kan de extra huur meestal goed gebruiken. Of het gezelschap. En jij hebt woonruimte. Daarnaast is de huurprijs vaak laag en er zijn veel hospitakamers beschikbaar. Nadeel is wel dat je minder privacy hebt. Ook wonen er meestal geen andere leeftijdgenoten en staan er soms rare voorwaarden in het huurcontract. Lees dit daarom altijd heel goed door.

Starten op de woningmarkt kan ook met behulp van ouders of familie. Als ze de financiële ruimte hebben natuurlijk. Zo kunnen ze bijvoorbeeld met de overwaarde van hun huis jou geld schenken of lenen. Een andere mogelijkheid is dat jullie samen een woning kopen én delen. Ook wel de Scandinavische ‘kangoeroewoning’: 2 woningen onder 1 dak. Of ze kopen een woning en verhuren die weer aan jou. Let per mogelijkheid wel op de voorwaarden en de financiële gevolgen. Zet voor- en nadelen op een rij. En laat gemaakte afspraken vastleggen bij een notaris.

Jip, student diergeneeskunde in Utrecht, kreeg hulp van zijn vader

Deze dierenarts uit Amsterdam kocht een mooie eengezinswoning in hartje Utrecht. Zodat zijn zoon voortaan van huis naar school kan fietsen. Als enige van zijn huisgenoten betaalt Jip geen huur. “Jip heeft wel de hele inboedel betaald en wij betalen niet heel veel extra huur. We zitten zelfs onder het Utrechtse gemiddelde”, aldus huisgenoot Jaap. “Het enige nadeel van de woning zijn de dunne wandjes”, zegt Jaap. “Maar dat hebben we in de 1e week meteen opgelost door langs te gaan bij de buren. Een gezin met 2 jonge kinderen. Daar hebben we wel punten mee gescoord.” Na de studie van Jip wil zijn vader het huis weer verkopen. Hopelijk met een beetje overwaarde.

Een andere mogelijkheid is om samen met vrienden een huis te kopen. Met bijvoorbeeld 3 of 4 inkomens is een 1e koophuis sneller haalbaar dan met 1 inkomen. Jullie sluiten samen de hypotheek af. En leggen een verdeling vast van de maandelijkse kosten. Verliest 1 van jullie zijn of haar baan, dan moet de rest nog wel de hypotheek kunnen betalen. Leg afspraken dus heel goed vast. Ook al kennen jullie elkaar al jaren. Zoals een verdeling van het huishoudgeld, de onderhoudskosten en zelfs de erfenis. Laat je vooraf daarom altijd adviseren door een notaris. En bekijk alvast welke rente en kosten je mag aftrekken van de Belastingdienst.
Een tiny house is een heel klein huisje op wielen van maximaal 50m2. Overgewaaid uit Amerika en ontstaan vanuit het idee dat je met minder gelukkiger bent. Tiny houses zijn soms helemaal, maar meestal voor een deel zelfvoorzienend. Als je bijvoorbeeld op het riool of het waternet aangesloten blijft. Verder zijn ze gemaakt van duurzame materialen en staan ze dicht bij of midden in de natuur. Ook in Nederland worden deze tiny houses steeds populairder. Verschillende gemeenten doen al proeven met deze kleine huisjes. Vanaf zo’n €40.000 ben je al eigenaar van een kant en klaar tiny house. Nadeel is wel dat je dan nog een stuk eigen grond nodig hebt.
Een containerwoning is een woning die bestaat uit 1 of meer zeecontainers. Door hun vaste afmetingen zijn ze vrij goedkoop te maken. Hierdoor is de aanschafprijs ook redelijk laag. Daarnaast zijn de containers makkelijk te verplaatsen en heel goed op elkaar te stapelen. De prijs hangt af van meerdere dingen, zoals de grootte en de inrichting. Voor de inrichting heb je misschien niet veel spullen nodig, maar een paar ramen zijn wel prettig. Ben je niet handig? Dan kun je ook een kant-en-klare containerwoning kopen. Van alle gemakken voorzien en direct bewoonbaar. Nadeel is wel dat je een containerwoning niet overal mag plaatsen en vaak een vergunning nodig hebt.

Ontdek welk huis bij jou past

Er zijn aardig wat mogelijkheden voor je 1e huis. Maar waar kies je als starter nu voor? Hoe bepaal je welk soort huis bij je past? En ga je kopen of toch eerst huren? Probeer eerst je woonwensen eens op een rij te zetten. En geef voorrang aan de wensen die je het meest belangrijk vindt. Dit helpt je al om doelgerichter op huizenjacht te gaan.