Volgens de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) is een deel van de omvormers in Nederland niet goed beschermd. De omvormer van de zonnestroominstallatie zet de opgewekte energie van de zonnepanelen om naar stroom. Via wifi kun je de omvormer verbinden met je smartphone of laptop. Op deze manier kun je de opbrengst van je zonnepanelen aflezen. Maar hierdoor stijgt ook het risico op hacks. Je persoonsgegevens kunnen zichtbaar worden. Of het is mogelijk dat er instellingen van de omvormer van buitenaf veranderd worden.
Zonnestroominstallatie makkelijk te hacken? Met deze tips verklein je het risico
4 tips voor een beter beveiligde zonnestroominstallatie
De omvormer is via je wifi verbonden met je smartphone of laptop. Als iemand je wificode kent, is het mogelijk om bij de gegevens van de omvormer te komen. Wijzig daarom regelmatig het wachtwoord van je wifi. Voor het plaatsen van sommige installaties is het nodig om je wifi-wachtwoord te delen met de installateur. Wijzig voor de veiligheid je wifi-wachtwoord zodra de installatie helemaal klaar is.
Een nieuw wachtwoord aanmaken voor je wifi? Kies voor een sterk en uniek wachtwoord. Zorg ervoor dat je niet hetzelfde wachtwoord gebruikt als voor het inloggen bij je bank of andere instellingen.
Bij de meeste routers kun je een gastnetwerk aanmaken. Je kunt je omvormer dan verbinden met dit netwerk. Hierdoor heeft de omvormer wel internet, maar is er beperkt toegang tot je persoonlijke gegevens.
Om het risico op hacks te verkleinen is het belangrijk dat je zonnestroominstallatie regelmatig een software-update krijgt. De meeste installaties krijgen automatisch een update. Deze kun je bekijken in de app bij de systeeminstellingen van de omvormer. Krijgt je installatie geen automatische update? Neem dan contact op met de leverancier voor een standaard software-update.
Duurzaam opgewekte stroom
Heb je deze stappen doorlopen? Dan is de kans groot dat je rustig kunt genieten van je zelf opgewekte stroom.
Deel dit artikel
Ook interessant
Hoe zat het ook al weer met: salderingsregeling, terugleveren en salderen
Radiatorfolie: bespaar geld en energie
Slimme watertips: van regenton tot groen dak
Energiecrisis zorgt voor veel meer zonnepanelen op daken
Experts: combinatie landbouw en zonne-energie kan veel opleveren
Landbouwgewassen en zonnepanelen kunnen op diverse manieren worden gecombineerd op dezelfde akker, laten onderzoekers uit Wageningen zien in een overzicht. Voordat dit op grote schaal mogelijk is in Nederland, moeten volgens hen nog wel diverse hobbels worden genomen. Zo is nog meer onderzoek nodig naar het effect van de schaduw van zonnepanelen op gewassen.