Volgens onderzoeksbureau TNO woon je in een huis met voldoende frisse lucht prettiger én gezonder. Gemiddeld zitten we 90% van de tijd binnen. Het is dus belangrijk dat de luchtkwaliteit in huis goed is. Bij 1 op de 7 woningen is de lucht volgens TNO niet zo gezond. Naast bijvoorbeeld kookafzuiging helpt goede ventilatie om de lucht in huis gezond te houden. Bekijk hoe je jouw mechanische ventilatiesyteem of warmteterugwin-systeem (WTW) goed onderhoudt.
Ventilatiesysteem onderhouden: geen vuiltje aan de lucht
Mechanische ventilatie of WTW-installatie?
Heb je thuis mechanische ventilatie of een warmteterugwin-installatie (WTW)? Deze systemen werken niet alleen op een andere manier. Het onderhoud van deze systemen verschilt ook. Je herkent het soort installatie meestal aan de grootte van de box. De box van een WTW-systeem is ongeveer zo groot als een wasmachine. Deze is een stuk groter dan de box van het mechanische ventilatiesysteem. Het mechanische ventilatiesysteem zuigt alleen vervuilde lucht af. Via roosters boven de ramen komt verse lucht het huis in. In de keuken en de wc of de badkamer zitten ventielen. Een WTW-installatie zuigt lucht af, maar blaast ook schone lucht de woning in. Deze lucht is gefilterd door de filters in de installatie. De WTW-installatie warmt deze schone lucht op met warmte uit de woning. De ventielen zitten op meerdere plekken in huis.
Onderhoud van het mechanische ventilatiesysteem
Heb je mechanische ventilatie? Dit zorgt voor schone lucht en een gezonde luchtkwaliteit in huis. Dat lukt alleen als de installatie goed schoon is. Anders wordt het ventilatiesysteem een verzamelplek van bacteriën, stof en ongedierte. En krijg je een slechte luchtkwaliteit in huis. Laat het ventilatiesysteem elke 2 jaar onderhouden door een ventilatiespecialist. Tijdens het onderhoud van je mechanische ventilatie bekijkt de specialist de ventilatiebox en ventielen. En maakt de specialist deze schoon. De specialist controleert of het systeem goed werkt. Ook test de specialist de afzuigcapaciteit en stelt hij het systeem opnieuw af. Je kunt ervoor kiezen meteen alle luchtkanalen te laten reinigen. Dit moet ongeveer elke 6 jaar gebeuren.
Zelf doen bij je mechanische ventilatie
Maak 1 keer per jaar de filters boven de ramen schoon met een sopje. Reinig ook de afvoerventielen in plafonds of muren. Zo kan voldoende verse lucht je huis binnenkomen.
WTW-systeem onderhouden
Heb je een WTW-installatie? Deze zorgt voor schone en frisse lucht in huis. Dat lukt alleen als de roosters en filters goed schoon zijn. Deze worden vies door fijnstof en vuil. Ook het luchtkanaal en de mechanische onderdelen kunnen vies worden door stof, vocht en bacteriën. Hierdoor kan de luchtkwaliteit afnemen en het systeem geluid gaan maken. Niet fijn! Laat je WTW-systeem elke 2 jaar onderhouden door een specialist. Tijdens het onderhoud van je WTW-installatie bekijkt de specialist de WTW-box en ventielen. De specialist haalt deze waar nodig uit elkaar en maakt deze schoon. Ook kun je ervoor kiezen meteen alle luchtkanalen te laten reinigen. Dit laatste moet ongeveer elke 6 jaar gebeuren.
Vervang zelf de filters van je WTW-installatie
De filters in het WTW-systeem vangen stof en vuil op uit je huis. Als de filters verstopt raken, kan de installatie niet goed zijn werk doen. Ook kan de installatie meer lawaai gaan maken en verbruikt hij meer stroom. Vervang daarom 2 keer per jaar de filters van je WTW-installatie. De omstandigheden in en rond je woning hebben hier wel invloed op. Na een verbouwing moet je de filters bijvoorbeeld vaak al na 3 maanden vervangen. Dit komt door het bouwstof. Ook bij nieuwbouwwoningen moet je in het begin de filters vaker vervangen door het extra vocht dat nog in de woning zit.
In 4 stappen de filters vervangen
- Haal de stekker van de installatie uit het stopcontact.
- Verwijder de oude filters uit de installatie en gooi deze bij het restafval.
- Pak de nieuwe filters en schuif deze in de WTW-installatie.
- Stop de stekker weer terug in het stopcontact.
Dit kun je beter niet doen
Even de filters lekker wassen of gewoon schoonzuigen met een stofzuiger? Dit lijkt een goed idee, maar kun je beter niet doen. Waarom? Omdat de structuur dan verandert. Zo kan er stof vrijkomen of wordt het stof het filter ingezogen. De WTW-filters en WTW-installatie kunnen hierdoor minder goed gaan werken. Het vervangen van de filters doe je makkelijk zelf. Hiervoor heb je geen vakman nodig. Besteed je het toch liever uit? Bel dan een ventilatiespecialist.
Tips mechanische ventilatie onderhouden
- Laat je mechanische ventilatie elke 2 jaar onderhouden door een vakspecialist.
- Laat elke 6 jaar alle luchtkanalen reinigen door een vakspecialist.
- Maak zelf 1 keer per jaar de filters boven de ramen schoon met een sopje. Reinig ook de afvoerventielen in plafonds of muren.
- Laat de roosters boven ramen en deuren altijd openstaan. Zo kan voldoende frisse lucht je woning instromen.
Tips WTW-installatie onderhouden
- Laat je WTW-installatie elke 2 jaar onderhouden door een vakspecialist.
- Laat elke 6 jaar alle luchtkanalen reinigen door een vakspecialist.
- Vervang 2 keer per jaar de filters van je WTW-installatie. Maak ze niet schoon met een stofzuiger of door ze te wassen.
- Reinig elk jaar ventielen in plafonds of muren.
Deel dit artikel
Opruimtips: uw huis klaar voor het voorjaar
Is klimop slecht voor de muur?
Klussen op kamers: checklist
Stappenplan: Radiatoren ontluchten en cv-ketel bijvullen
Voorkom achterstallig onderhoud: tips van de expert
Lekkage in huis door een kapotte dakgoot. Of een beschadigde vloer door betonrot in de kruipruimte. Schade door achterstallig onderhoud, u moet er vast niet aan denken. Expert Jaap van Namen van Perfectkeur B.V legt uit waarom onderhoud van uw woning belangrijk is.