Een leuk huis gezien? Dan is een bezichtiging een goede vervolgstap. Hoe gaat u goed voorbereid naar de bezichtiging? Hier vindt u tips om mee te nemen.
Tip 1: Bereid u goed voor
Welke vragen roepen de omschrijving en foto’s van de woning bij u op? Noteer ze en neem ze mee. Wat kunt u vinden over huizen in de omgeving? Een klein buurtonderzoek kan ook nuttig zijn. Op afstand of door daadwerkelijk in de buurt rond te kijken. Handig om klaar te leggen: een meetlat, uw vragen en bijvoorbeeld de brochure van de woning. De plattegronden zijn extra interessant. Daarop kunt u tijdens de bezichtiging uw waarnemingen plaatsen. Bijvoorbeeld over de indeling van een kamer. Of waar stopcontacten en andere aansluitingen zitten.
Tip 2: Neem de tijd
Nu de woningmarkt krap is, heeft u misschien meer haast om een woning te zien en een besluit te nemen. Steeds vaker doen mensen na de eerste bezichtiging al een bod. Makelaars plannen bezichtigingen strak achter elkaar om de druk wat op te voeren. Toch is het goed om uw hoofd koel te houden. Loop op uw gemak door de woning. Vertrouw niet alleen op uw gevoel, maar ook op wat u ziet. Na een paar keer bezichtigen weet u steeds beter hoeveel tijd u ervoor nodig heeft. Dat kunt u ook met de makelaar bespreken als u een bezichtiging afspreekt.
Tip 3: Dit gaat over de woning, niet over u
Een bezichtiging is voor u het moment om te zien of de woning voldoet aan uw wensen. Dat is dan ook het belangrijkste om te ontdekken. Stel uw vragen aan de makelaar of de eigenaar, als die de bezichtiging verzorgt. U hoeft op dit moment nog niet te vertellen over uw eigen (financiële) situatie. Dat komt allemaal wel als u daadwerkelijk verder gaat met deze woning.
Stel vragen over kapotte zaken of plekken en scheuren die u ziet. U bent namelijk verplicht om de woning goed te (laten) onderzoeken. De verkoper en makelaar hebben op hun beurt ook de plicht om u zo goed mogelijk te informeren.
Stel vragen over kapotte zaken of plekken en scheuren die u ziet. U bent namelijk verplicht om de woning goed te (laten) onderzoeken. De verkoper en makelaar hebben op hun beurt ook de plicht om u zo goed mogelijk te informeren.
Tip 4: Even laten bezinken
Zorg dat u na de bezichtiging even een momentje vrij heeft. Dan kunt u rustig overdenken wat u heeft gezien. Is het al direct duidelijk dat dit niet de woning is die u zoekt? Dan kunt u dat aan de makelaar laten weten. Twijfels? Vraag u af of de woning voldoet aan uw woonwensen. Ga niet alleen af op wat uw verstand zegt. In deze fase is uw gevoel ook belangrijk. Ga dus bij twijfel goed na waar dit vandaan komt. Neem de tijd om wat u heeft gezien te laten bezinken.
Tip 5: Bepaal het vervolg
Plant u een tweede bezichtiging? Doe dit dan op een ander moment van de dag. Dan krijgt u een completer beeld van de woning en de buurt. Stel de vragen die u na de eerste bezichtiging heeft. Bent u overtuigd? Dan wordt het tijd om te bepalen wat u biedt op de woning. En wat uw voorwaarden zijn. Een volgende stap kan ook de bouwtechnische keuring zijn.
Een aankoopmakelaar kan u helpen
Lijkt een bezichtiging u lastig om zelf te doen? Of wilt u vanaf de onderhandeling hulp? Dan kunt u een aankoopmakelaar inschakelen.