Veilig op weg met de juiste bandenspanning

Een te lage bandenspanning is gevaarlijk. Het zorgt voor een langere remweg en de wegligging is slechter. Ook verbruikt u meer brandstof. De juiste bandenspanning is dus veiliger, beter voor het milieu én voor uw portemonnee. Lees onze tips.
22 sep 2023

Check uw bandenspanning op kenteken

Zijn uw autobanden niet op de juiste spanning? Dan slijten deze sneller waardoor uw band uiteindelijk lek raakt. De juiste bandenspanning van uw auto hangt af van het gewicht van uw auto en het type banden. Deze gegevens vindt u in elk geval in het instructieboekje. Maar soms ook op een sticker in het portier aan de bestuurderskant. Ook kunt u met uw kenteken controleren welke bandenspanning bij uw auto hoort. Bij veel tankstations kunt u uw banden gratis oppompen. Meestal ziet u daar ook een informatietabel met de ideale bandenspanning voor elk type auto.

Bespaar geld met de juiste bandenspanning

Veel automobilisten in Nederland rijden met een te lage bandenspanning. In 2020 reed 64 procent van de gemeten auto's met minimaal 1 autoband op onderspanning. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Wist u dat een te lage bandenspanning u gemiddeld €150,- per jaar kost? Uw banden slijten dan sneller en u verbruikt meer brandstof. 

Pomp regelmatig uw autobanden op

Autobanden verliezen vanzelf ongeveer 0,3 bar per maand. Daarom kunt u het beste voor elke grote rit en in elk geval maandelijks uw bandenspanning controleren. Doe dit wanneer de banden koud zijn. Dat betekent dat ze niet meer dan 3 kilometer gereden hebben of 1 uur stilgestaan hebben. Door het rijden warmen de banden op en stijgt de spanning. 

Denk ook aan het profiel van uw banden

Naast de spanning van uw banden is ook het profiel belangrijk voor uw veiligheid. De wettelijke profieldiepte is 1,6 millimeter. Dit geldt voor zomer- en winterbanden. Is de profieldiepte minder dan 3,0 millimeter? Dan is er al meer kans op aquaplaning. Er komt dan een dun laagje water tussen de band en de weg: uw auto wordt tijdelijk onbestuurbaar.

2 manieren om uw bandenprofiel te meten

  • Met een goede bandenprofielmeter meet u eenvoudig zelf het profiel van uw banden. Meet dan niet alleen in het midden van de band, maar ook aan de binnen- en buitenkant. Een band kan namelijk scheef afslijten. 
  • Heeft u geen bandenprofielmeter? Geen probleem! Met een euromunt lukt het ook. Parkeer uw auto op een vlakke ondergrond en draai de voorbanden naar buiten. Zet de euromunt tussen de groeven van uw band. Ziet u het gouden randje? Dan is de band aan vervanging toe. Voor uw winterbanden gebruikt u een 2-euromunt. Twijfelt u? Laat uw banden dan controleren door een monteur.

Wissel uw banden in het voorjaar en najaar

De temperatuur heeft gevolgen voor de remwerking van uw banden. Is het kouder dan 7°C? Dan is het beter om uw zomerbanden om te wisselen voor winterbanden. Is het juist warmer dan 7°C? Wissel dan uw winterbanden om naar zomerbanden. Let er bij het wisselen van de banden op dat deze de juiste spanning hebben voor het type band. U kunt ook voor all season banden kiezen, zodat u helemaal niet meer hoeft te wisselen. Wij hebben de voor- en nadelen voor u op een rij gezet.