bouwdepot

Bouwdepot in je hypotheek? Dat zit zo

Een dakkapel plaatsen of je huis isoleren? Zo’n verbouwing kun je meefinancieren in je hypotheek. En wel met een bouwdepot. Maar wat is een bouwdepot? En wat mag je betalen uit je bouwdepot?
6 aug 2021

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een deel van je hypotheek dat je gebruikt voor (ver)bouwen. Denk aan een verbouwing of verduurzaming van je bestaande woning of de bouw van een nieuwe woning. Samen met je hypotheekadviseur bepaal je hoeveel geld je hiervoor nodig hebt. Van het geld uit je bouwdepot betaal je bijvoorbeeld bouwmaterialen, de architect en de aannemer. Maar let op: je mag alleen dingen uit het bouwdepot betalen die voor de bouw of verbouwing nodig zijn.

Bouwdepot en je hypotheek

Het bouwdepot is onderdeel van de openstaande hypotheek. Over het geld in het bouwdepot dat je nog niet hebt gebruikt, ontvang je rente. Deze rente is even hoog als de rente die je betaalt voor je hypotheek. De rente die je betaalt kun je meestal aftrekken van de belasting.

Overwaarde en je bouwdepot

Een taxateur kan bepalen wat je woning op dit moment waard is. Is je woning meer waard dan de openstaande hypotheekschuld? Dan heb je overwaarde. Je kunt je overwaarde soms gebruiken om een verbouwing te betalen. Je sluit dan bijvoorbeeld een bouwdepot af dat net zo hoog is als de overwaarde. Ook kan het zijn dat je huis meer waard wordt door het te verbouwen.

Wilco en Jessica sloten een bouwdepot af. Het stel gebruikte het bouwdepot voor het verduurzamen van hun oude villa.

Maximaal bouwdepot

Hoeveel je bouwdepot maximaal mag zijn, hangt af het bedrag dat je kunt lenen. Ook tellen energiebesparende maatregelen mee, zoals isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen. Zo kun je bij energiebesparende maatregelen meer lenen. Tot maximaal 106% van de waarde van de woning. Heb je een hypotheek met NHG? Dan mag de maximale hypotheek met het bouwdepot niet hoger dan de NHG-grens zijn.

Waarvoor mag je het bouwdepot gebruiken?

Fleurige gordijnen of een hip vloerkleed betalen van je bouwdepot? Helaas! Alles wat niet aan je woning vastzit, mag je niet uit het bouwdepot betalen. Oftewel, spullen die je makkelijk kunt meenemen bij een verhuizing. Wat dan wel uit je bouwdepot betalen? Verf, een uitbouw, dakkapel en energie­besparende maatregelen bijvoorbeeld. Van dak- en vloerisolatie tot en met een zonneboiler of warmtepomp. Met een bouwdepot kun je bijvoorbeeld je huis een stukje duurzamer maken.

Wanneer stopt je bouwdepot?

Is de bouw of verbouwing klaar? Dan heb je het bouwdepot niet meer nodig. Je kunt het dan stoppen. Blijft er geld over? Dit wordt gebruikt om je hypotheek af te lossen. Ook stopt het bouwdepot als het leeg is. Of aan het einde van de looptijd. Maak van tevoren je administratie in orde, zodat je zeker weet dat je rekeningen zijn ingediend.

Meer weten over bouwdepot?

Wil je meer weten over het bouwdepot en je hypotheek? Of heb je andere vragen over het financieren van je huis?