Na de verbouwing

Na de verbouwing is er meer op te ruimen dan alleen het bouwstof. Misschien kun je voorlopig geen schuurmachine, hamer of stofzuiger meer zien. Het zit er bijna op! Haal nog even de bezem door de administratie van je verbouwing.
16 jul 2021

De financiën na de verbouwing

De bezem erdoor: denk aan de rekeningen. Had je een bouwdepot of een lening?

Betaal de laatste rekening van de klussers of aannemer als de oplevering is geweest. En je de opleverkeuring hebt gehad. Heb je zelf verbouwd? Controleer of alle rekeningen betaald zijn. Bijvoorbeeld van de gebruikte materialen of gehuurde machines.

Bewaar nuttige facturen, bonnen en garantiebewijzen. Bestelde en regelde je veel online? Bewaar alle e-mails in een speciale map. Zo vind je het makkelijk terug als dat nodig is.

Heb je geld geleend voor de verbouwing? Denk aan de terugbetaalafspraken. Die zijn per lening verschillend.
Heb je een verbouwing gedaan om je huis te verduurzamen? Soms krijg je subsidie. Zorg dat je op tijd je aanvraag indient. Via verbeterjehuis.nl en de website van je gemeente krijg je inzicht in de subsidies die er zijn.
Misschien betaalde je de verbouwing vanuit een bouwdepot. Zorg dat je de laatste rekeningen instuurt. Is er geld over? Dat wordt meestal gebruikt om af te lossen op de hypotheek. Vraag vooraf na of dit in 1 keer mag. Zodat je geen vergoeding hoeft te betalen. Bij Centraal Beheer betaal je geen vergoeding. De aflossing vanuit het bouwdepot heeft ook geen invloed op het bedrag dat je jaarlijks zonder vergoeding mag aflossen.

Is je huis meer waard?

Door een verbouwing kan je huis meer waard worden. Dat is al snel het geval als het woonoppervlak groter werd door de verbouwing. Met een dakkapel bijvoorbeeld. Maar ook een aanpassing van enkel naar dubbel glas verhoogt meestal de waarde van het huis. Voor keukens en badkamers is dat moeilijker te zeggen. Dat is vaak een kwestie van persoonlijke smaak. Duik even in je hypotheek en verzekeringen om te zien wat de verbouwing betekent. In je belastingaangifte zie je het waarschijnlijk ook terug .
Als je huis meer waard is door de verbouwing, kan je hypotheekrente misschien omlaag. Hiervoor moet je een taxatie laten doen. Of je gebruikt de WOZ-waarde. Heb je een hypotheek met NHG? Dan krijg je al de laagste rente. Vraag bij je hypotheekverstrekker na welke afspraken er zijn voor renteverlaging als je huis meer waard is geworden.
Misschien wordt de WOZ-waarde van het huis hoger na de verbouwing. Dit betekent dat je meer OZB (belasting omdat je een woning bezit) betaalt. En soms meer gemeentelijke heffingen. Vaak is dat niet in het jaar van de verbouwing, maar vanaf het jaar erna.
Een verbouwing heeft invloed op je belastingaangifte. Bijvoorbeeld als je geleend hebt voor de verbouwing.

Je woonverzekering

Wat betekent een verbouwing voor de verzekering van het huis? Iedere verzekeraar heeft eigen voorwaarden. Bekijk hoe het werkt bij Centraal Beheer.