Zonneboiler wint langzaam terrein

Om water te verwarmen heb je aardgas of elektriciteit nodig. Toch zijn er tegenwoordig duurzamere alternatieven. De zon als energiebron bijvoorbeeld. Zo is een zonneboiler beter voor het milieu. En je kunt ermee op je energie-uitgaven besparen. Vaak tot wel 50%.
16 jul 2021

Van het gas af

Vanaf 2050 kunnen we niet meer stoken op aardgas. Dit heeft de overheid bepaald. Naast zonnepanelen en warmtepompen hebben mensen daarom steeds vaker zonneboilers. Zonneboilers gebruiken de warmte van de zon om water te verwarmen. Een zonneboiler-installatie bestaat uit een collector en een voorraadvat. Je plaatst de collector van de zonneboiler op het dak. Water stroomt door de collector naar het voorraadvat. Vergelijk het met een tuinslang die op een zomerse dag in de zon ligt. Aan het einde van de dag komt er gewoon warm water uit de slang. Je gebruikt de zonneboiler om kraanwater te verwarmen. Ook kun je de zonneboiler aansluiten op je centrale verwarming.

Zonneboiler laten plaatsen? Hier moet je op letten:

Bekijk onze tips voor de zonneboiler.

In het voorraadvat sla je verwarmd water op. Het voorraadvat van een zonneboiler is vaak 50 tot 300 liter groot. Hoeveel opslag je nodig hebt, hangt af van het aantal personen dat in je woning woont. Houd rekening met een verbruik van 75 liter warm water per persoon per dag.
Op zonnige dagen kan het water een temperatuur van wel 80 graden bereiken. Gemiddeld is het water ongeveer 60 graden. Het goed geïsoleerde voorraadvat houdt de warmte vaak enkele dagen vast. Dat is fijn op bewolkte dagen. En de zon even niet schijnt.
Je plaatst de collector op het dak. Hoe groter je waterbehoefte is, hoe meer ruimte je nodig hebt. Je dak moet daarvoor wel geschikt zijn. Twijfel je hieraan? Laat dan een bouwkundige kijken naar je dakconstructie en de draagkracht van het dak. Je plaatst het voorraadvat meestal vlakbij je cv-ketel.
Heb je een zonneboiler? Dan hoeft je cv-ketel minder water te verwarmen. Op deze manier kun je tot wel 50% besparen op de kosten voor het verwarmen van kraanwater. Er bestaan ook zonneboilercombinaties. Levert de zonneboiler op een bewolkte dag onvoldoende warm water op? Dan schakelt de cv-brander automatisch in.
Net als de zonneboiler is de warmtepomp een duurzame energie-oplossing. Je kunt ze ook samen gebruiken. Zo springt de warmtepomp bij als de zonneboiler te weinig warm water oplevert. Ook heeft de warmtepomp minder stroom nodig als de zonneboiler het water voorverwarmt.
Laat de zonneboiler regelmatig controleren. Zo moet de installateur de vloeistofdruk in de boiler en collector checken.

Duurzame oplossingen

Centraal Beheer biedt geen zonneboiler aan. Wel kun je aan de slag met andere duurzame oplossingen. Bekijk hoe je je woning kunt verduurzamen. Weet je niet waar je moet beginnen? Doe dan de persoonlijke duurzame checklist. En pak met de tips en oplossingen in onze handige checklist het verduurzamen stap voor stap aan.