Wendy’s woondagboek deel 1: Eindelijk een huis
Woningmarkt op z’n kop
Jaren 30-stijl
Door de lage rente en mijn financiële mogelijkheden, was een huis kopen voor mij aantrekkelijk. Ik keek eerst wat rond. Al snel reageerde ik op bezichtigingen. Helaas kwam ik er nauwelijks tussen. Zelfs als ik belde gelijk nadat een huis op de markt kwam. Ik werd steeds wanhopiger en begon zelfs op huizen te reageren die ik niet leuk vond. Dit bood mij wel de mogelijkheid om tips te vragen bij de verkoopmakelaars. Waardoor ik op een creatievere manier op zoek ging op internet. Het lukte mij om meer en leukere woningen te bezichtigen. Helaas was het volgende probleem dat ik steeds overboden werd. Daarom besloot ik om toch een aankoopmakelaar in te schakelen. Ik had vrij specifieke wensen. Het moest een jaren 30-woning zijn; die stijl spreekt me erg aan. En met genoeg ruimte om de komende jaren fijn te leven en werken thuis. Met hulp van de aankoopmakelaar vond ik uiteindelijk een mooie bovenwoning van 100 vierkante meter, uit 1933. In Utrecht! De stijl van de woning sprak me meteen aan. De woonkamer heeft sfeervolle, grote ramen. En boven zijn maar liefst 3 slaapkamers.
Beleggen en crypto
Verbouwen en verduurzamen
Eindelijk komt er aan mijn zoektocht naar een huis in Utrecht een einde! En kan ik me richten op de volgende stap: de verbouwing. Mijn spaargeld kan ik nu goed gebruiken voor mijn huis. Ik wil graag nog wat dingen aan de woning veranderen. Zo wil ik een kleine kamer betrekken bij de woonkamer en een nieuwe keuken plaatsen. Duurzaamheid is voor mij belangrijk, dus ik wil het huis ook graag energiezuinig maken. Nu ik de sleutels heb, begin ik plannen te maken voor de verbouwing, want er is nog veel werk aan de winkel!
Benieuwd hoe Wendy’s verbouwing verloopt? Lees Wendy’s woondagboek deel 2: ‘Help, ik heb een kluswoning!’
Wendy’s tips voor het kopen van een huis
- Lukt het je niet om ertussen te komen op de oververhitte woningmarkt? Probeer dan op een creatieve manier op zoek te gaan naar woningen. Zo gebruiken veel verkoopmakelaren een website of eigen Instagram-account. Daarnaast is een aankoopmakelaar goed op de hoogte van het allerlaatste woningaanbod. Zij krijgen vaak eerder het aanbod dan het op internet staat. Ook hielp de aankoopmakelaar me bij het uitbrengen van een bod.
- Bepaal van tevoren wat je maximale budget is voordat je gaat bieden. En ga tijdens het bieden niet over je eigen grenzen heen. Op een gegeven moment is het wat de gek er voor biedt. Ook ik ging er bijna in mee. Op het laatste moment trapte ik op de rem. Wat heb je eraan als je iets koopt waar je veel stress van krijgt?
- Voor de starters onder ons. Probeer zo vroeg mogelijk te beginnen met sparen. Ik spaarde niet per sé voor een huis maar vond het belangrijk om vooruit te denken en wat ik kon missen opzij te leggen. Of je nou voor een huis of een grote reis aan het sparen bent, liever nu gelijk te beginnen dan later toch?
- Ben je geïnteresseerd in beleggen? Bedenk dat er ook risico’s aan verbonden zijn. Ik heb geluk gehad dat ik op het juiste moment ben ingestapt. Maar er is ook een grote kans dat je geld kunt verliezen. Ik heb alleen belegd met geld dat ik kon missen. En deed goed onderzoek naar de bedrijven waar ik in investeerde. Zo koos ik voor bedrijven met een duurzame missie, die doelen hebben waar ik zelf achtersta. Daarvoor wilde ik wel een risico lopen.
Deel dit artikel
Ook interessant
Levensloopbestendig wonen: ervaring van Rinus
Nu een huis voor later: ervaring van Ton
Tijdelijk 2 woningen?
De energieadviseur bij jou thuis
Woningdelen: een huis kopen met anderen
Een huis met een ruime tuin kopen waar je zo duurzaam mogelijk kunt leven? Probeer er in je eentje maar eens tussen te komen in deze oververhitte woningmarkt. Joeri (1991) besloot om krachten te bundelen en samen met vrienden een woning te kopen. Ze kochten een huis dat zij op dit moment verduurzamen. Dit is hoe zij het regelden.