Het woondagboek van Amanda

Amanda heeft veel voor haar kinderen over. Heel veel. Maar nu ze afscheid heeft genomen van haar inloopkast voor de babykamer van haar dochter, is het tijd voor een verbouwing. De plannen worden ongemerkt steeds groter.
14 sep 2022
Inmiddels wonen we alweer 4 jaar in ons huis. Een mooi, oud huis dichtbij het centrum. Met genoeg grond voor onze 2 paardjes, kippen en konijnen. Een fijne plek om te wonen met jonge kinderen. Om iedereen een eigen kamer te geven, maakten we na de geboorte van onze tweede van mijn inloopkast een kinderkamer. Maar groot is de kamer van mijn jongste niet. Met het oog op de toekomst willen we onze kinderen een gelijkwaardige slaapkamer geven. Waar ze lekker kunnen spelen, huiswerk maken, enzovoort. En eerlijk is eerlijk, mijn inloopkast mis ik ook wel een beetje. Het werd dus tijd om na te denken over een verbouwing.

Ruimte en privacy

De bovenverdieping kunnen we uitbouwen op een stuk plat dak van de benedenverdieping. Dit willen we wel goed aanpakken. Daarom gingen we op zoek naar een architect die ons kon helpen met een ontwerp en verbouwplan. Al snel vonden we een architect die ook ervaring heeft met oude bouw. We willen namelijk respectvol omgaan met de oude details van ons huis. Tijdens het eerste gesprek merkten we dat we een goede klik met hem hadden. Belangrijk, want een architect gaat wel aan de slag met het huis waar jij nog jaren wilt wonen. Tijdens onze gesprekken ontdekten we dat er meer woonwensen zijn die we wilden meenemen. De architect ging ermee aan de slag.

Hart van het huis

Toen de architect een week later weer kwam, viel mijn man Mark even stil. En dat gebeurt niet snel. Er lag niet alleen een verbouwplan voor boven, maar ook voor de benedenverdieping. Van een extra slaapkamer naar een complete verbouwing… Dat was een grote stap. Ik was gelijk weg van het ontwerp. Ik ben snel enthousiast en zie gelijk mogelijkheden. Met een uitbouw aan de zijkant krijgen we een grote woonkeuken. Echt het hart van het huis. Iedere week hebben we wel extra eters of mensen over de vloer. Nu komt er ruimte voor een enorme tafel. En kan ik met ze blijven praten vanaf het kookeiland. Ook heeft het ontwerp een grote glazen pui aan de achterkant van de woonkeuken. Hierdoor krijgen we veel meer verbinding met de tuin. Een muurtje tussen de woonkeuken en het zitgedeelte maakt een rustige zithoek. Hier kan ik me lekker afzonderen. Of een film kijken terwijl onze toekomstige pubers zich met hun vrienden vermaken in de keuken.
Als we alles doen, wat gaat dat dan kosten? En is ons huis dat waard? Kunnen we beter verhuizen?

Keuzes, keuzes, keuzes…

Het is lastig om grip en overzicht te houden op de verbouwplannen. Willen we alles in 1 keer doen of toch in stappen? Als we alles doen, wat gaat dat dan kosten? En is ons huis dat waard? Kunnen we beter verhuizen? Misschien kopen we voor hetzelfde geld een huis dat al helemaal naar wens is. We onderzochten de woningmarkt. We berekenden wat ons huis ongeveer waard zou zijn na de verbouwing. En wat we nu kunnen kopen. Al snel kwamen we erachter dat we voor hetzelfde geld niet gauw een huis vinden dat voldoet aan onze wensen. We zijn erg gehecht aan een locatie redelijk dichtbij het centrum met voldoende grond erbij. Een combinatie die je niet snel vindt. Die verbouwing gaat waarschijnlijk door. Dus… Wordt vervolgd!’

Tips van Amanda voor een verbouwing

  1. Breng je woonwensen voor nu en later in kaart. Heb je kinderen of een kinderwens? Of een hobby waar ruimte voor nodig is? Probeer alvast na te denken over je leven over 5 of 10 jaar.
  2. Schakel je een architect in voor de verbouwing? Kies er eentje met wie het goed klikt Een expert die goed begrijpt wat je wilt, maakt een ontwerp dat vaak beter bij je past.
  3. Breng de kosten van de verbouwing in kaart. En neem ook extra ruimte op voor tegenvallers. Want die zijn er altijd! Niet elke verbouwing verhoogt de waarde van je huis. Wat is het jou waard?
  4. Maak een verbouwplan. Welke dingen doe je nu en wat kan wachten? Niet alles hoeft en kan in 1 keer.