Het verbouw­plan

De knoop is doorgehakt. Je gaat verbouwen. Een goed verbouwplan helpt enorm! Je krijgt daarmee een goed overzicht van je verbouwing. Het geeft je inzicht in het doel, de kosten en de planning.
14 jul 2021

Het verbouwplan in 5 stappen

Wie kan je beter tips geven over een verbouwplan dan een aannemer? Dit zijn de onderdelen van het plan. Aannemer Willem van Engeland uit Apeldoorn geeft er handige tips bij.

In deze stap omschrijf je het doel van de verbouwing. Je beantwoordt de vraag ‘Wat moet er gebeuren?’ en ‘Wat wil je bereiken?’

Stel, je wil graag een nieuwe badkamer. Wat zie je als eindresultaat? Bijvoorbeeld: een lichte badkamer, die makkelijk schoon te maken is. Met duurzame materialen. En in kleuren die niet snel vervelen. Ruimte om handdoeken en toiletspullen op te bergen. Geen bad meer, maar een douche. En een dubbele wastafel.

Wat ervoor moet gebeuren: de oude badkamer slopen, leidingen verleggen, enzovoort.

Tip van Willem:

'Schrijf heel duidelijk op wat je precies wilt. Zoek naar voorbeelden die je aanspreken. Dat kan via internet. Maak bijvoorbeeld een gezamenlijk bord op Pinterest. Wil je een aanbouw? Vraag eens rond of buren of bekenden al zo’n soort verbouwing hebben gedaan. Je mag vast even binnenkijken. Maak je plan voordat je vakmensen uitnodigt of in gesprek gaat met een aannemer. Zonder plan gaan ideeën en aanbiedingen alle kanten op.'

Na stap 1 heb je een indruk van het eindresultaat. Dat ga je in deze stap nog verder uitwerken. Vooral bij een grotere verbouwing is dit belangrijk. Bijvoorbeeld als je meerdere ruimtes in 1 keer verbouwt.

Schrijf voor elke ruimte op wat er moet gebeuren. Omschrijf welke materialen je wilt gebruiken. Hoe ga je de doelen uit stap 1 bereiken? Dit kun je natuurlijk bespreken met de vakmensen die de klus uitvoeren. Of met je aannemer.

Tip van Willem:

'Hoe beter je in kaart brengt wat je wilt, hoe makkelijker het is om met een aannemer of andere vakmensen een plan te maken. En een goede prijsinschatting te krijgen. Sommige klanten gebruiken een moodboard. Dat maakt het makkelijk om te praten over de gewenste stijl.'

Een bouwtekening helpt om je plannen te vertalen naar de ruimte. Je kunt zo passen en meten of je veranderingen mogelijk zijn in de ruimte. Je komt vaak een heel eind met bestaande tekeningen van de woning. Soms is het slim om een architect of bouwkundig tekenaar in te schakelen. En een aannemer kan je ook helpen. Met de bouwtekening kun je gaan puzzelen om de beste indeling te krijgen. Daarna zet je de definitieve indeling in het verbouwplan.

Controleer alle afmetingen goed. Is het mogelijk om iets na te meten? Doe dat altijd. Werk niet alleen vanaf de plattegrond van het huis. Een foutje in de berekening is zo gemaakt. En dan zit je met een te kort aanrechtblad.

Je kunt zelf voordat de verbouwing begint een kostenplaatje maken. Op internet zijn vaak tarieven te vinden en zie je ook wat vergelijkbare verbouwingen kosten. Maar gaat het echt van start? Laat dan ook de aannemer of een andere expert een kostenplaatje maken. Daarmee heb je alle kosten in detail op een rij. Pakt een onderdeel te duur uit? Dan kijk je samen welke oplossingen er zijn. Denk in je plan in elk geval aan kosten voor:

  • Materialen
  • Uren/arbeidsloon van vakmensen 
  • Vergunningen
  • Gehuurde of gekochte bouwbenodigdheden (bijv. container of bouwstofzuiger)

Wie ooit al verbouwd heeft, weet dat er vaak onverwachte kosten zijn. Bijvoorbeeld omdat je toch een duurder materiaal kiest. Of omdat er wat extra werk is. Houd daar in het budget alvast rekening mee. Neem een deel ‘onvoorziene kosten’ op. Het Nibud adviseert om 5% voor onvoorziene kosten te reserveren.

Regel de financiering voor de verbouwing op tijd. Doe je het met spaargeld of vanuit je hypotheek? Zorg dat dit vooraf goed geregeld is. Zodat het geld beschikbaar is zodra de eerste rekeningen komen.

Ga je verbouwen met een bouwdepot? Je mag niet alle kosten betalen uit het bouwdepot. Houd dit overzichtelijk door in het kostenoverzicht alvast te zetten of iets uit het bouwdepot wordt betaald.

Tip van Willem:

'Wij zien vaak dat mensen het budget niet goed inschatten. Vaak zitten ze veel te laag. Ze realiseren zich vaak niet wat er bijvoorbeeld allemaal bij komt kijken. Denk aan een uitbouw. Het zijn niet alleen de kosten voor de aanbouw van de extra meters. Maar ook de kosten voor de aanleg van elektra, de vloer en bijvoorbeeld gordijnen komen erbij. Laat daarom ook een expert of iemand met verbouwervaring eens naar je plan kijken.

Het is qua kosten niet altijd mogelijk om alles wat je wilt in 1 keer te doen. Een gedetailleerd kostenplaatje helpt om slimme keuzes te maken.'

De liefhebber van lijstjes en actiepunten kan hier zijn ei helemaal kwijt. Ben je iets minder planmatig? Maak in elk geval een weekindeling voor de verbouwing. Stem die af met de aannemer of vakmensen.

Houd in de planning rekening met opvolgende werkzaamheden. Loopt er iets uit? Dan moet een andere taak misschien uitgesteld worden. Neem daarom – net als in het budget – wat reserve op.

Vergeet niet om vergunningen te checken

Op omgevingsloket.nl zie je makkelijk welke vergunningen nodig zijn voor de verbouwing. Houd er in de planning rekening mee. Goedkeuring van een aanvraag kan 8 weken tot 6 maanden duren.