Nieuwe regels woningmarkt 2022: wat betekent dit voor jou?

In deze oververhitte woningmarkt is een huis kopen bijna net zo bloedstollend als de eindrace van Max Verstappen. Bieden op je droomhuis, overboden worden, bieden op een nieuw droomhuis en wéér overboden worden. De overheid probeert daar met nieuwe regels in 2022 wat aan te doen. Welke regels zijn dat en wat betekenen ze voor jou?
17 jan 2022

Woningtekort 

De overheid probeert door woningen te bouwen het tekort aan huizen te verminderen. Voor 2030 moeten er in Nederland 900.000 woningen bijgebouwd zijn. Waarvan een groot deel voor starters en mensen met een middeninkomen. Het lukt deze groep huizenzoekers vaak niet om een betaalbare woning te vinden. Naast het woningtekort zijn er meer oorzaken voor de woningcrisis. Experts denken bijvoorbeeld dat financiële regelingen als de hypotheekrenteaftrek deels zorgen voor de torenhoge huizenprijzen. Ook drijven beleggers in vastgoed de huizenprijzen verder op. Doordat zij vaak meer kunnen bieden dan de gemiddelde huizenkoper. En ervoor zorgen dat er minder beschikbare woningen zijn. Met een aantal nieuwe regels probeert de overheid de woningmarkt te verbeteren.

Nieuwe regels voor de oververhitte woningmarkt 

Wat betekent dit voor jou?

Veel gemeenten hebben inmiddels een zelfbewoningsplicht voor bestaande woningen. Dit betekent dat je zelf in het huis moet gaan wonen. En het dus niet mag verhuren. Dit zorgt ervoor dat beleggers het huis niet kunnen kopen. Op deze manier komen er meer huizen beschikbaar voor jou als koper. Vooral in de grote steden waar veel beleggers actief zijn.

De overdrachtsbelasting voor starters is afgeschaft. Voor beleggers is deze belasting juist verhoogd. Starters hebben op deze manier minder eigen geld nodig. En is het voor jou als starter aantrekkelijker om een huis te kopen. Terwijl beleggers juist meer moeten betalen aan overdrachtsbelasting. De vraag van beleggers naar koopwoningen wordt hierdoor wat lager verwacht de overheid. Zo maken starters meer kans in de oververhitte woningmarkt.

De meeste makelaars houden zich aan de regels van de makelaarsbranche. Maar met de krapte op de woningmarkt drijven makelaars soms de prijs op. Met het biedingslogboek moet het bieden op een huis opener en eerlijker worden. Het geeft achteraf inzicht hoeveel en wanneer er door andere bieders is geboden. Zo wordt de kans kleiner dat makelaars de prijs tijdens het bieden opdrijven. En je voor een huis de hoofdprijs moet betalen. Op dit moment is het logboek voor makelaars nog niet verplicht, maar een aanbeveling. Deze regel kan in de toekomst helpen om de sterk oplopende huizenprijzen wat te dempen.

Voorbehoud van financiering en bouwkundig voorbehoud

Je kunt nu nog een bod uitbrengen zonder voorbehoud van financiering en een bouwkundig voorbehoud. Maar de overheid kijkt of een financieel en bouwkundig voorbehoud verplicht moeten worden. Kopers met een groot eigen vermogen zijn niet langer in het voordeel doordat ze kunnen bieden zonder voorbehoud van financiering. Op deze manier maken ook kopers zonder een groot eigen vermogen een kans.  


Door een bouwkundig voorbehoud te verplichten ben je als koper beter beschermd in de oververhitte woningmarkt. Nu bieden veel mensen op een huis zonder voorbehoud van bouwkundige keuring. Simpelweg omdat het huis anders aan hun neus voorbij gaat. Maar bij wat oudere huizen kun je na de koop voor vervelende verrassingen komen te staan. Met deze nieuwe regel kan iedereen straks de koop ontbinden als uit een bouwkundige keuring ernstige gebreken naar voren komen. Dit betekent dat je als koper geen onnodig risico loopt als je een huis koopt. Het is nog niet duidelijk of en wanneer deze nieuwe regel ingaat.

Voorrang voor inwoners van een gemeente 

Op dit moment ligt er een voorstel voor een wijziging van de Huisvestingswet. Het is de bedoeling dat inwoners van een gemeente voorrang kunnen krijgen bij het kopen van een huis. Met deze wet kunnen gemeenten straks 30 procent van de nieuwbouwwoningen tot 355.000 euro toewijzen aan hun eigen inwoners. Hierdoor maken inwoners van een gemeente meer kans op een betaalbare woning dan huizenzoekers buiten de regio. Ben je starter en op zoek naar een huis in jouw gemeente? Dan kan deze regel straks in jouw voordeel werken. Het is nog niet bekend wanneer deze regel ingaat.

Verantwoord overbieden

Gaan de nieuwe regels de woningmarkt écht verbeteren? Of zijn ze een druppel op een gloeiende plaat? Dat zal de komende jaren moeten blijken. Ondertussen gaan veel starters al op zoek naar andere manieren om betaalbaar te wonen

Heb je een huis op het oog en wil je een bod uitbrengen? Houd het hoofd koel in deze oververhitte woningmarkt. Lees onze 6 tips voor verantwoord overbieden.