""

Door ventileren energie besparen en gezonder wonen: 7 Tips

Ventileren, dan vliegt de energie toch het huis uit? Niets is minder waar. Lees waarom je door goed ventileren energie bespaart en gezonder leeft in huis.
12 apr 2023 3 minuten
Want doordat we onze huizen beter isoleren gaat de natuurlijke ventilatie in ons huis verloren. Bekijk onze tips.

Vocht en vervuilde lucht in huis

Wij, onze huisdieren en planten produceren elke dag vocht en vervuilde lucht in huis. Tijdens het koken ontstaat er vocht en fijnstof. Slapen in een niet goed geventileerde ruimte zorgt voor vocht en een hoog CO2 gehalte. Door te ventileren wordt de vochtige en vervuilde lucht afgevoerd naar buiten.

Ook kun je voor extra kosten komen te staan als houten kozijnen te lang vochtig zijn. Hierdoor gaan ze sneller rotten en zullen ze eerder vervangen moeten worden.

Ventileer voor een gezond binnenklimaat

Ventileren is belangrijk voor een gezond binnenklimaat, ook in de winter. In een vochtig huis kunnen snel schimmels op de muren ontstaan. En de huisstofmijt leeft goed in een vochtige omgeving. Tijdens het koken komt er fijnstof vrij. En slapen in een slecht geventileerde ruimte zorgt voor veel CO2. Hierdoor kunnen we gezondheidsklachten krijgen. Denk hierbij aan benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. 

Lees ook de tips van TNO voor een gezond binnenklimaat.

Energie besparen

Hoe vochtiger de lucht, hoe meer energie het kost om deze te verwarmen. Dus als je goed ventileert heb je niet alleen een gezond binnenklimaat maar bespaar je gelijk energie. Lees onze tips voor goed ventileren.

Ventileren: 7 tips

Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht. Zet de roosters die boven of in de ramen zitten open. Maak de roosters een paar keer per jaar schoon, zodat voldoende frisse lucht naar binnen kan stromen.

Zelfregelende roosters in ramen of kozijnen reageren op de winddruk en passen de hoeveelheid lucht aan naar de hoeveelheid wind die er op staat. Door deze winddruk geregelde ventilatie ontstaat er veel minder tocht en koelt de ruimte in het stookseizoen minder snel af. De roosters zijn niet zo duur en makkelijk te plaatsen.

Lucht uw huis door de ramen iedere dag minimaal 15 minuten open te zetten.

Hou je mechanische ventilatie altijd aan. Het ventilatiesysteem zuigt verse lucht door de ventilatieroosters naar binnen. Mocht je mechanische ventilatie te veel lawaai maken, dan is het tijd voor onderhoud. Reinig het ventilatiesysteem regelmatig. Zie ook de tips in ons artikel over ventilatiesysteem onderhouden.
Verminder vocht in huis door de was buiten te drogen. Gebruik ook deksels op de pan en droog de vloer na het dweilen.
Doe de afzuigkap aan tijdens het koken. Bij het bakken en braden komt fijnstof vrij. Ga je bijvoorbeeld gezellig gourmetten? Zet het raam op een kiertje en de afzuiger aan. Maak de filters van de afzuigkap regelmatig schoon of vervang ze.
Ventileer extra als je veel bezoek in huis hebt, tijdens het douchen en klussen in huis. Denk aan de stukadoor, als die aan het werk is beslaan de ramen. En verflucht is ook niet echt gezond voor ons. Zet het raam in de badkamer even open tijdens of na het douchen. Er komt frisse lucht naar binnen en het vocht verdampt. Zo ontstaan er minder snel schimmels.
Stook alleen geschikt en goed droog hout in je kachel of openhaard. Dit zorgt voor minder fijnstof. En laat de schoorsteen jaarlijks vegen.

Laat de verwarmingsketel en geiser regelmatig onderhouden. Zorg voor een afvoer naar buiten en goede ventilatie zodat je geen koolmonoxidevergiftiging oploopt. Hang ook een koolmonoxide-meter op zodat je gewaarschuwd wordt mocht er gevaar zijn.

Meer weten over ventileren?

Kijk op de sites van de Rijksoverheid en Milieucentraal voor tips over een goed binnenklimaat en energiezuinig ventileren.
Lees ook de handige tips van onze expert Lars Boelen.