Woning verder verduurzamen: 5 tips

Je hebt al tochtstrips en isolerend glas geplaatst. Of op een andere manier je huis energiezuiniger gemaakt. Maar eigenlijk wil je nog wel meer duurzame maatregelen nemen. Maar waar begin je mee en wat kost het? Met deze tips kun je aan de slag met de verdere verduurzaming van je woning.
24 dec 2021

Aan de slag met verduurzaming

Over een paar jaar moeten we allemaal van het aardgas af. Daarom wil je je huis nu al verder verduurzamen. Maar welke duurzame maatregelen kun je nog meer nemen? Wat past er bij je huis en waar begin je? Hoe houd je het betaalbaar en welke keuzes heb je? Met deze tips kun je aan de slag met de verdere verduurzaming van je woning.

5 tips om je woning verder te verduurzamen

Je hebt meerdere duurzame maatregelen in je huis genomen. Maar welk effect hebben ze nu op je energierekening? Is dit direct terug te zien? En is het voldoende voor een beter energielabel? Het effect van je maatregelen meet je makkelijk zelf. Dit geeft veel inzicht. En je weet meteen of het zin heeft om nog meer maatregelen te nemen. Weet je niet waar je moet beginnen? Een gesprek met een energieadviseur kan je daarbij helpen.

Voor je startte met verduurzamen, maakte je misschien al een stappenplan. Waarin je begon met de kleine maatregelen. Zoals tochtstrips en goede ventilatie. En toewerkte naar grotere maatregelen, zoals zonnepanelen en isolatie. Met het idee dat grote maatregelen pas echt wat opleveren als de basis in orde is. Heb je nog geen stappenplan? Bekijk hoe je een stappenplan voor verduurzamen maakt.

Heb je al een aantal maatregelen uit je stappenplan genomen? Onderzoek welke stappen je nu kunt nemen. Bedenk wat de meest logische volgorde is voor je vervolgstappen. Ga van kleine naar grote maatregelen. Zodat de genomen maatregelen het meeste opleveren. Een warmtepomp levert bijvoorbeeld pas iets op als je huis goed is geïsoleerd. Wil je weten welke maatregelen er allemaal mogelijk zijn? Bekijk alle duurzame mogelijkheden voor je woning.

Je woning verduurzamen is niet alleen goed voor het klimaat. Maar ook voor je portemonnee. Een energiezuinig huis zorgt namelijk voor lagere energiekosten. Een prettig idee met de stijgende energieprijzen. Nadeel is dat daar soms een verbouwing voor nodig is. Iets wat je misschien liever nog even uitstelt. Had je toch al verbouwplannen? Omdat je bijvoorbeeld een slaapkamer wilt maken op zolder? Combineer dit dan met duurzame maatregelen. Zoals dakisolatie en isolerend glas. Dat scheelt weer in de kosten.
Een onderzoek van het Nibud (2019) laat zien dat bijna de helft van de Nederlandse huiseigenaren hun woning niet snel zal gaan verduurzamen. Vooral omdat ze niet weten welke financiële mogelijkheden er zijn. En verwachten dat duurzame maatregelen in de toekomst goedkoper worden. Maar hoe langer je wacht met verduurzaming, hoe hoger je energierekening waarschijnlijk wordt. Wil je verder verduurzamen? Soms is er subsidie mogelijk vanuit de overheid of gemeente. De afspraken verschillen per gemeente.
Verduurzamen van je woning doe je stap voor stap. Je maakt een plan. Begint klein. Zoekt uit of er subsidie mogelijk is. Maar waar ga je dan de gewenste duurzame maatregelen van betalen? Wat zijn de mogelijkheden? Als je klein begint, is je spaargeld waarschijnlijk nog voldoende. Maar heb je grotere plannen, dan is het ophogen van je hypotheek met een bouwdepot een mogelijkheid. Daarnaast biedt de overheid speciale leningen voor duurzame maatregelen. Of misschien wil je wel sparen voor de nieuwe duurzame maatregelen. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je persoonlijke situatie. Laat je daarom vooraf goed informeren door een financieel adviseur. Lees meer over het financieren van verduurzamen.