
Wat moet je als zzp'er weten over schijnzelfstandigheid?
Zo herken je schijnzelfstandigheid
Je kan schijnzelfstandigheid op verschillende manieren herkennen. We zetten een paar kenmerken van schijnzelfstandigheid op een rij voor je.
-
Je werkt alleen voor één bedrijf en hebt geen andere klanten.
-
Je opdrachtgever bepaalt hoe, wanneer en waar jij je werk doet.
-
Je loopt geen ondernemersrisico’s. Bijvoorbeeld: je krijgt doorbetaald wanneer je ziek bent.
Of je bent niet zelf verantwoordelijk voor herstel bij een fout.
-
Je werkt niet onder een eigen bedrijfsnaam en je hebt geen eigen website of marketing.
- Je maakt gebruik van apparatuur of middelen van je opdrachtgever.
- Je bent bij personeelsfeestjes en -bijeenkomsten.
Checklist om schijnzelfstandigheid als zzp’er te voorkomen
Je vindt ze onder andere op de sites van de Belastingdienst en het ondernemersplein.
Wat moet er in je opdrachtovereenkomst staan?
Barbara Scheffelaar Klots – jurist bij LegalGuard en expert op het gebied van onder andere zzp contracten, zegt hierover:
"In een goede overeenkomst van opdracht leg je afspraken vast over de opdracht, de looptijd, de doelstellingen, voorwaarden en de betaling. Ook is het belangrijk dat je de verantwoordelijkheden en verplichtingen opneemt. Zo moet jij de vrijheid en zelfstandigheid hebben om de opdracht zelf in te invullen. Maak daarnaast afspraken over aansprakelijkheid, vervanging bij ziekte en intellectueel eigendom. Zo voorkom je problemen achteraf."
In een goede overeenkomst van opdracht leg je afspraken vast over de opdracht, de looptijd, de doelstellingen, voorwaarden en de betaling. Maar daar blijft het niet bij."Barbara Scheffelaar Klots - jurist bij LegalGuard en expert oa. zzp contracten
Dit zijn de gevolgen van schijnzelfstandigheid
Schijnzelfstandigheid kan grote gevolgen hebben, zowel voor jou als zzp’er als voor je opdrachtgever.
Zo kan de Belastingdienst besluiten dat je een werknemer bent en geen zzp’er. Dan moet je opdrachtgever alsnog de nog niet betaalde sociale premies en belastingen betalen. Als je als schijnzelfstandige wordt gezien, heb je meestal ook geen recht op zelfstandigenaftrek, kostenaftrek en MKB vrijstelling. Daarnaast kunnen zowel jij als je opdrachtgever reputatieschade oplopen.
Wil je zeker weten dat je goed zit? Wij helpen je graag verder met bijvoorbeeld het controleren of opstellen van een overeenkomst van opdracht. Neem contact met ons op voor een gesprek!