medewerkers op kantoor

Verzekering voor WGA eigenrisicodrager

Zelf controle voor de WGA-uitkering en re-integratie van (ex-)medewerkers

  • Mogelijk een flinke besparing van de WGA-premie die u nu bij UWV heeft
  • Uitgebreide begeleiding op het gebied van preventie en re-integratie
  • 2 uitstapmomenten voor de Belastingdienst: vóór 1 april en 1 oktober
Check uw situatie als werkgever met het doorlopen van onze PDF Beslisboom

Wat is het WGA eigenrisicodragerschap (ERD) voor werkgevers?

U bent voor de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) standaard verzekerd bij UWV. U betaalt hiervoor een premie aan UWV. Wilt u niet afhankelijk zijn van UWV en zelf invloed kunnen uitoefenen? Dan kunt u kiezen om het risico van de WGA zelf te dragen en eigenrisicodrager te worden voor de WGA.

Waarom een WGA ERD verzekering?

Als eigenrisicodrager voor de WGA heeft u invloed op het herstel en de re-integratie van uw zieke of arbeidsongeschikte (ex-)medewerkers. U bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van de WGA-uitkering en re-integratie. 

Op welke momenten kan ik eigenrisicodrager worden voor de WGA?

De overheid heeft hier een aantal eisen aan verbonden: als werkgever moet u een garantieverklaring hebben van een bank of een verzekeraar. Verder moet u toestemming hebben van de Belastingdienst. Wij maken het u gemakkelijk. Kiest u voor de Werkgevers Uitstapverzekering van Centraal Beheer? Dan profiteert u van onze 'Uitstapservice'.

Bij de aanvraag van een offerte sturen wij u het formulier 'Eigenrisicodragerschap voor de WGA'. Als u ook eigenrisicodrager voor de Ziektewet wilt worden, ontvang u het formulier ‘Eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet'. Als u deze formulieren invult, regelen wij de aanvraag bij de Belastingdienst en de garantieverklaring voor de WGA. 

Tip: bekijk de tijdlijn van de 2 uitstapmomenten

  • 1 vast aanspreekpunt
  • Hulp bij Ziekte­wetmanagement
  • Professionele re-integratieservice
  • Houd de regie in eigen hand

Wat u verzekert met de Werkgevers WGA eigenrisicoverzekering?

Verzekerd

  • Het uitlooprisico
  • De WGA-uitkeringen die UWV aan uw (ex-)medewerkers betaalt en waarvoor u aansprakelijk bent.
  • Dienstverlening van de WIA Re-integratieservice
  • Wij staan garant bij UWV voor de WGA-uitkering
  • U krijgt de WGA-uitkering voor uw medewerker van ons
  • Als u Ziektewetmanagement meeverzekert voeren wij voor u de taken uit die bij de Ziektewet horen
  • Het eigenrisicodragerschap WGA geldt voor al uw vaste en tijdelijke medewerkers

Niet verzekerd

  • De arbeidsongeschiktheid is ontstaan of erger geworden door opzet of roekeloosheid
  • De arbeidsongeschiktheid is ontstaan of erger geworden door radioactieve stoffen binnen
  • Als de medewerker al arbeidsongeschikt was toen hij in dienst kwam of toen u de verzekering afsloot
  • Bij fraude
  • Als het uw schuld is dat de medewerker arbeidsongeschikt is geworden
Tip: bekijk ook onze voorwaarden en vergelijk onze WGA ERD verzekering eens met andere aanbieders met behulp de verzekeringskaart.

Veelgestelde vragen over de WGA eigenrisicoverzekering

  • Zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van uw medewerkers
    U bent de eerste 104 weken (ofwel 2 jaar) van arbeidsongeschiktheid zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van uw (ex-)medewerker. Ook als ze ziek uit dienst zijn gegaan. Vanaf de start van de WGA-uitkering blijft u vervolgens nog 10 jaar verantwoordelijk voor die re-integratie. U draagt dus maximaal 12 jaar de kosten van re-integratie. Bij Centraal Beheer ondersteunen wij u met advies en financieel.
  • U draagt de kosten van de Ziektewetuitkeringen volledig zelf
    Dit geldt alleen als u ook eigenrisicodrager voor de Ziektewet bent. Ook de WGA-uitkeringen keert u de eerste 10 jaar uit. U kunt uzelf privaat verzekeren voor de WGA-kosten. Hiermee heeft u samen met uw verzekeraar volledige regie over het gehele verzuim- en re-integratieproces van uw vaste en tijdelijke (ex-)medewerkers. Elk jaar maakt u opnieuw de keuze om eigenrisicodrager voor de Ziektewet en de WGA te zijn of over te stappen naar UWV.

Uitstappen betekent dat u als werkgever uit het publieke bestel (UWV) stapt. U betaalt dan geen gedifferentieerde premie meer aan de Belastingdienst, maar u betaalt een verzekerings­premie aan een zelfgekozen verzekeraar.



De WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) is de wet voor arbeids­onge­schikt­heid. De WIA bestaat uit de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeids­geschikten) voor als uw medewerker deels (meer dan 35%) arbeidsongeschikt is. Of volledig arbeidsongeschikt met kans op herstel. En de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) voor als uw medewerker volledig en blijvend arbeidsongeschikt is.
Nee, een WGA eigenrisicodragerschap verzekering is niet verplicht voor werkgevers om af te sluiten.
De premie die u betaalt is afhankelijk van verschillende onderdelen. Zo kijken wij naar het soort bedrijf. Gaat het bijvoorbeeld om een winkel of een fabriek? Ook vragen wij naar de leeftijd, het geslacht en de loongegevens van uw medewerkers. Daarbij kijken we naar het totale verzekerde jaarloon van uw medewerkers: de loonsom. En of u al eerder arbeids­ongeschikt personeel heeft gehad. Mede op basis van deze informatie bepalen wij de hoogte van uw premie. Wilt u wel een WGA eigenrisicodrager verzekering? Maar kunt u dit niet betalen? U kunt ervoor kiezen om (een deel) van de premie in te houden op het loon van de medewerker. Ook is de premie aftrekbaar van de belasting.

Om de premie te bepalen, sturen wij u eerst een inventarisatieformulier. Dit is een uit­gebreide lijst met vragen over verschillende onderwerpen. Hierin staan basisvragen over uw bedrijfsgegevens en uw financiële positie. Maar ook wat uw doelstellingen zijn en hoeveel risico u wilt nemen. Wij zijn ook benieuwd naar uw kennis en ervaring op het gebied van arbeidsongeschiktheid. En of u al iets heeft geregeld voor als uw medewerker arbeidsongeschikt raakt. Meer weten? Neem dan gerust even contact op met een van onze adviseurs.
Ja, u mag een deel van de premie inhouden op het loon van uw medewerker. U mag maxi­maal 50% van de premie in mindering brengen op het netto loon van uw mede­werker. Dit staat in de Wet financiering sociale verzekeringen.

U kunt 2 keer per jaar starten als eigenrisicodrager voor de WGA: per 1 januari en per 1 juli. Let op: u moet uw aanvraag 13 weken voor die datum opsturen aan de Belasting­dienst. Dus voor 1 april en 1 oktober. Wilt u uitstappen? Laat dit ons dan zo snel mogelijk weten. Bent u al eigenrisicodrager voor de WGA en wilt u overstappen naar Centraal Beheer? Dan gelden deze data niet. U kunt op elk moment overstappen.

Tip: bekijk de tijdlijn van de 2 uitstapmomenten voor de Belastingdienst 

Wilt u de Ziektewet niet verzekeren maar heeft u wel behoefte bij het uitvoeren van de Ziektewet? Dan kunt u bij ons de module Ziektewetmanagement afsluiten. Lees meer over de module Ziektewetmanagement.

WGA

Een (ex-)medewerker die na 104 weken ziekte gedeeltelijk (van 35% tot 80%) of volledig, maar niet duurzaam arbeidsongeschikt is, krijgt een WGA-uitkering van Uitvoerings­instituut Werknemersverzekeringen (UWV). Als eigenrisicodrager bent u gedurende 10 jaar zelf verantwoordelijk voor de WGA-uitkering aan uw arbeids­ongeschikte (ex-)medewerkers. En voor hun re-integratie.

Ziektewet

De Ziektewet gaat over de periode nadat een zieke medewerker uit dienst gaat totdat hij 104 weken ziek is geweest. Bij de Ziektewet stelt u als werkgever zelf de hoogte van de Ziektewetuitkering vast en keert de werkgever deze zelf uit. Ook bent u verantwoordelijk voor de Poortwachterverplichtingen tijdens de Ziektewetperiode en de re-integratie tijdens de WGA-periode.
Bent u al eigenrisicodrager voor de WGA? En wilt u naar ons overstappen? Dat kan op ieder moment. Wij maken het u graag gemakkelijk met onze Uitstapservice. Wij regelen de benodigde garantieverklaring en zorgen voor de aanvraag bij de Belastingdienst. Dat scheelt u veel tijd en moeite. Ook zeggen wij uw verzekering bij uw huidige verzekeraar op.
  • Garantieverklaring
    Heeft u bij ons de Werkgevers Uitstapverzekering afgesloten? Dan geeft Centraal Beheer een garantieverklaring aan de Belastingdienst. Deze garantieverklaring is wettelijk verplicht. Het verklaart dat u in staat bent uw financiële verplichtingen na te komen. Kunt u daar door bijvoorbeeld een faillissement niet aan voldoen? Dan staat Centraal Beheer voor u garant.
  • Artsenverklaring
    Met een artsenverklaring toont u als werkgever aan dat u tijdens de Ziekte­wet­periode de Poortwachterverplichtingen goed heeft geregeld bij een gecertificeerde arboarts. Heeft u de module Ziektewetmanagement afgesloten? Dan geeft Centraal Beheer deze artsenverklaring aan de Belastingdienst.

Hoelang ben ik als eigenrisicodrager verantwoordelijk voor arbeidsongeschikte (ex-)­medewerkers? U bent als eigenrisicodrager Ziektewet en WGA maximaal 12 jaar verant­woordelijk voor uw arbeidsongeschikte (ex-)medewerkers. Of deze nu vast of tijdelijk in dienst zijn. De loondoorbetalingsverplichting en Ziektewet zijn samen 104 weken (ofwel 2 jaar). De WGA is maximaal 10 jaar. Uw verantwoordelijkheid gaat in vanaf de 1e ziektedag. Dan bent u verantwoordelijk voor de:

  • loondoorbetaling;
  • wettelijk verplichte Ziektewet- en WGA-uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid;
  • Poortwachter-verplichtingen;
  • én re-integratiebegeleiding.

Lees ook de veelgestelde vragen over vangnetters, wet BeZaVa, UWV en vaste en flex­medewerkers.

Wilt u meer weten over onze WGA ERD verzekering? Onze experts staan voor u klaar!
Hulp nodig? Bel ons gerust op (055) 579 8198

In de voorwaarden leest u precies wat u verzekert met onze WGA verzekering.

Polisvoorwaarden

Informatiedocumenten

Bekijk hier alle voorwaarden, brochures en belangrijke documenten over onze WGA verzekering.


Een contractduur voor de WGA verzekering is voor 1 of 3 jaar 

Dit biedt een aantal voordelen:

  • We kunnen effectiever met u samenwerken om de schadelast te beperken en de kans op re-integratie te vergroten.
  • U heeft meer zekerheid over de hoogte van uw premiepercentage. Elk jaar berekenen wij uw premiepercentage opnieuw. Verhogingen tot en met 10% brengen wij niet bij u in rekening. Uw premiepercentage kan wel dalen.
  • Stijgt de premie voor het nieuwe jaar met meer dan 10%? Dan kunnen wij ook uw eigen behoud als percentage van de loonsom aanpassen. U mag uw polis dan stoppen vanaf het moment dat de premieverhoging ingaat. Hiervoor geldt een opzegtermijn van 30 dagen. Daalt het premiepercentage voor het nieuwe jaar of blijft deze gelijk? Dan kunt u uw polis niet stoppen.