Uw medewerker wordt langdurig ziek. Wat zijn uw risico’s
Risico op kosten als uw medewerker ziek uit dienst gaat
Het contract van uw arbeidsongeschikte medewerker stopt. En u wilt deze niet verlengen. Dat hoeft ook niet. Maar wat doet u als werkgever als uw medewerker ziek uit dienst gaat? En stoppen dan de kosten die u voor hem maakt?
U meldt bij UWV als uw medewerker ziek uit dienst gaat. Doe dit uiterlijk op de laatste werkdag. Anders krijgt u misschien een boete van maximaal € 455,-. Vraag bij UWV ook een Ziektewetuitkering aan voor uw medewerker. Denkt u dat uw medewerker gauw weer beter is? Help hem dan bij het aanvragen van een WW-uitkering. Dit kan al vanaf 4 weken voor de einddatum van zijn contract. Want krijgt hij binnen 4 weken nadat zijn contract bij u stopt een WW-uitkering? Dan is UWV zijn laatste werkgever. En bent u niet meer verantwoordelijk voor uw ex-medewerker.
Ziek uit dienst en recht op een Ziektewet- of WIA-uitkering
Dan bent u soms als werkgever verantwoordelijk voor deze kosten. Bijvoorbeeld als u WGA ERD-eigenrisicodrager bent. Maar ook als u door deze uitkering een hogere premie aan Belastingdienst moet betalen. En dat kost u veel geld. Vindt u dat uw medewerker geen recht heeft op een uitkering? Maak dan bezwaar tegen het krijgen, de duur en de hoogte van de uitkering.
Soms 12 jaar doorbetalen
Krijgt uw medewerker een WIA-uitkering omdat hij gedeeltelijk (35-80%) arbeidsongeschikt is? Of is hij volledig (80-100%), maar niet blijvend arbeidsongeschikt? Als u eigenrisicodrager bent, dan bent u nog 10 jaar verantwoordelijk voor het betalen van de uitkeringskosten. In totaal kunt u tot 12 jaar financieel risico lopen als uw medewerker ziek wordt. Dit zijn serieuze gevolgen.
Met welke kosten moet u rekening houden?
Voorkomen is beter
Risico’s verzekeren
Als werkgever bepaalt u zelf welke risico’s u verzekert. Een Verzuimverzekering verzekert u voor de loondoorbetalingsverplichting van uw zieke medewerkers.
Verzekert u zich ook voor arbodienstverlening? Dan krijgt u hulp bij het voorkomen van verzuim. En bij het begeleiden bij verzuim en re-integratie van uw zieke medewerkers. Zo weet u zeker dat u zich aan de regels van de Wet verbetering poortwachter houdt.
Wat als uw medewerker thuis komt te zitten?
Check uw situatie als werkgever
Deel dit artikel
Ook interessant
CFO kan besparen op de WGA-premie door eigenrisicodrager te worden
6 tips: zo vermindert u stress op het werk
4 situaties die de uitkering in de WIA bepalen
Prinsjesdag 2024: dit betekenen de plannen voor de arbeidsmarkt
De SLIM-subsidie voor het MKB
De pot voor de SLIM-subsidie is tot en met 2027 flink verhoogd. Dat geld gaat naar individuele scholing, waarvan werknemers gebruik kunnen maken. Wat houdt de SLIM-regeling eigenlijk in?