Vrouw achter beeldscherm

6 tips: zo vermindert u stress op het werk

Goed personeel is goud waard. Toch melden veel mensen zich ziek met stress en andere geestelijke klachten. Daarom is het belangrijk om ook mentaal voor uw medewerkers te zorgen.
21 okt 2024 8 minuten Martine Bolhuis Centraal Beheer

Hoog aantal medewerkers met stress

Het verzuim door stressgerelateerde klachten is in de periode juli 2023 tot en met juni 2024 met 8% gestegen vergeleken met het jaar daarvoor. Daarmee komt de stijging in de afgelopen 5 jaar uit op maar liefst 30%. Dat blijkt uit cijfers van arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare. Stress is een belangrijke veroorzaker van overspannenheid. Duurt deze periode van spanning en emotionele vermoeidheid te lang? Dan ontstaat er een burn-out.

6 tips voor minder stress op het werk

U wilt natuurlijk dat uw medewerkers duurzaam inzetbaar zijn. Want de gevolgen van werkstress zijn groot. Zo leidt het tot meer verzuim. Maar ook medewerkers die op zoek gaan naar een andere baan. Wij helpen u graag met tips om stress op het werk te verminderen:
Ziet u dat iemand niet lekker in zijn vel zit? Wacht niet af tot de medewerker naar u komt. Dan is het soms al te laat. Neem de tijd en vraag wat er aan de hand is. Gehoord worden lucht meestal op. En vaak is een oplossing snel gevonden.
Iemand een goed gevoel geven werkt altijd positief. Vraagt u tijdelijk veel van uw medewerkers? Of heeft een team die ene belangrijke klant binnengehaald? Verras ze dan met iets leuks als dank voor het harde werken. Denk hierbij aan een dagje uit, een borrel of gewoon een lekkere taart.
Medewerkers voelen zich soms bezwaard om (een extra) pauze te nemen. Laat managers hierin het goede voorbeeld geven. Bijvoorbeeld door met het hele team een kop koffie te drinken. Weg van de eigen werkplek. En maak uw medewerkers bewust van het nemen van pauzes. Leer ze om dagelijks momenten in hun agenda’s te blokkeren. Dit geeft rust.
Veel medewerkers vinden het fijn om flexibel met werktijden om te gaan. Overleg dus samen met uw medewerkers welke werktijden handig zijn. Zo krijgen ze bijvoorbeeld een betere balans tussen werk en privé. Of ze kunnen hun woonwerktraject inkorten door lange files te vermijden. Uiteindelijk leidt dit tot minder stress.
Kantoortuinen zijn hip, maar niet altijd even handig. Te veel prikkels zorgen soms voor stress. En het is best lastig om de aandacht bij het werk te houden met al die kakelende collega’s. Merkt u dat uw medewerkers hier last van hebben? Zorg dan voor een stilteruimte.
Lang achter de computer zitten is niet goed voor het lijf. Rug-, nek- en schouderklachten leiden de aandacht af van het werk en zijn vervelend. Een stoelmassage is een goede manier om er weer tegenaan te kunnen. Deze massage wordt door de Belastingdienst goedgekeurd als Arbo-voorziening. U krijgt belastingvoordeel omdat u in de gezondheid en duurzaamheid van uw medewerkers investeert.

Sneller de juiste hulp bij langdurige ziekte

Kon u de uitval van uw medewerker niet voorkomen? Met de WIA-verzekering krijgt hij gratis wachtlijstbemiddeling. Stel dat uw medewerker 2 maanden moet wachten op een behandeling. Dat is best lang. Wij kijken dan of hij sneller de hulp kan krijgen die hij nodig heeft om beter te worden. Wilt u meer weten? Lees dan het artikel ‘Hoe helpt u uw langdurig zieke medewerker?’.

Wat als uw medewerker thuis komt te zitten?

Met ons stappenplan weet u precies wat u wanneer moet doen. Zo voorkomt u verrassingen bij (langdurig) zieke medewerkers.
Martine Bolhuis is businesspartner duurzame inzetbaarheid bij Centraal Beheer
Met de kennis van Martine Bolhuis
Business partner Duurzame Inzetbaarheid

Samen met werkgevers breng ik de dialoog op gang en onderzoek ik vragen die leven over verschillende HR-thema's. Denk aan duurzame inzetbaarheid. Met mijn ruime ervaring in de HR help ik werkgevers verder.