Vrouw laadt een elektrische auto op.

Persoonlijk mobiliteitsbudget voor medewerkers

Steeds meer werkgevers kiezen voor een persoonlijk mobiliteitsbudget voor hun medewerkers. En dat is te begrijpen. Er zijn namelijk voordelen voor u als werkgever. En voordelen voor uw medewerkers. In dit artikel zetten we het voor u op een rij.
16 nov 2023 3 minuten Wijnand Akkerman Centraal Beheer

Wat is een mobiliteitsbudget?

Met een mobiliteits­budget kunnen uw medewerkers zelf hun zakelijke reiskosten betalen. En ze kiezen zelf hoe ze dit budget besteden. Misschien willen ze het gebruiken voor trein- of buskaartjes. Maar ook een (elektrische) fiets, het leasen van een auto of een auto-abonnement behoren tot de mogelijkheden. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk.

De voordelen voor u als werkgever

  • De kosten zijn voor u beter bij te houden. U heeft inzicht en de uitgaven zijn vooraf vastgesteld.
  • Doordat uw medewerkers bewust kiezen, kunt u samen met hen doelen stellen op het gebied van duurzaamheid.
  • U zit niet vast aan leasecontracten die jaren doorlopen. Dat zorgt voor flexibiliteit.

De voordelen voor uw medewerkers

  • Uw medewerkers kiezen bewust hun manier van reizen. Ze hebben zelf inzicht in de kosten. Uit ervaring blijkt dat hierdoor de reiskosten dalen.
  • Doordat uw medewerkers weten wat de kosten zijn, rijden ze minder kilometers. Hierdoor heeft het mobiliteits­budget meteen invloed op duurzaamheid binnen uw organisatie.
  • Uw medewerkers zijn flexibel in de keuze van hun vervoer.

4 trends die het persoonlijke mobiliteits­budget stimuleren

In allerlei vormen zijn we in Nederland bezig om duurzame mobiliteit te stimuleren. En worden we er toe bewogen om een duurzamer vervoersmiddel te gaan gebruiken. Ook in het bedrijfsleven. Een mooi voorbeeld hiervan is een auto-abonnement op een elektrische auto.

Met zo’n abonnement kunt u uw medewerkers een elektrische auto aanbieden. Voor een vast bedrag per maand. Een voordeel ten opzichte van een leasecontract: iedere maand kunt u het abonnement pauzeren of opzeggen. En switchen tussen verschillende elektrische auto’s is ook mogelijk.
Een andere trend is Mobility as a Service (MaaS). Bij MaaS gaat het om het plannen, boeken en betalen van al het mogelijke vervoer via apps. Bijvoorbeeld reizen met de deelfiets, -auto, -scooter, trein, tram, of (water)taxi. En zelfs de eigen auto of fiets. Maar vooral ook combinaties van al deze soorten vervoer. Dit maakt reizen van deur-tot-deur op maat mogelijk. Maar het verbeterd ook het mobiliteitssysteem. Een bekend voorbeeld van MaaS is de app 9292. En 1 van de nieuwste op de markt: Shuttle, een mobiliteitskaart voor ondernemers.
Nieuwe technologieën zijn een stimulans voor het persoonlijke mobiliteits­budget. We hebben nu de mogelijkheden om ons reisgedrag aan te passen aan de situatie. Als we maar gemakkelijk van a naar b kunnen. Deelauto’s, een OV reispas in combinatie met een OV fiets, Uber zijn voorbeelden van nieuwe technologieën die het mogelijk maken om verschillende vormen van vervoer te gebruiken en te combineren.
Steeds meer mensen werken niet meer fulltime op kantoor. Deels thuis, deels bij de klant en deels op kantoor. Dit heeft invloed op ons reisgedrag. Een persoonlijk mobiliteitsbudget biedt flexibiliteit en speelt in op de behoefte van het reisgedrag van de medewerkers.

Flexibiliteit en duurzaamheid zijn de toverwoorden

Het mobiliteits­budget brengt zowel voor u als uw medewerkers dus vooral flexibiliteit en duurzaamheid. Uw medewerkers bepalen zelf hoe ze reizen, wat het beste bij ze past en wat het voordeligst is. Daar heeft u als werkgever indirect ook voordeel aan.
Een persoonlijke mobiliteitsbudget brengt een nieuwe manier van reizen met zich mee. 
Wijnand Akkerman, directeur Wagenplan
Wijnand Akkerman, directeur Wagenplan

Tip van Wijnand Akkerman, directeur Wagenplan: MobiPlan

“Een persoonlijke mobiliteits­budget brengt een nieuwe manier van reizen met zich mee. Dat betekent facturen vanuit de NS, deelpartijen, Uber, contracten met leasemaatschappijen en verzekeraars. De reisadministratie moet u natuurlijk niet boven het hoofd groeien. Daarom hebben we een handige applicatie voor werkgevers en medewerkers ontwikkeld: MobiPlan.

Deze tool biedt uw medewerkers toegang tot alle zakelijke vervoer. En per medewerker kunt u bepalen welke vervoers­middelen hij of zij voor zakelijke ritten mag gebruiken. De registratie en facturatie gaan grotendeels automatisch via een handige app, mobiliteitskaart en webportal. Dat betekent minder reisadministratie, zowel voor de werkgever als voor de medewerkers, en daardoor minder kosten. Daarnaast is het ook mogelijk om een verschillende km vergoeding te gebruiken om zo duurzame mobiliteit extra te stimuleren.”

Aan de slag

Heeft u binnen uw organisatie een persoonlijk mobiliteits­budget? En wilt u investeren in duurzame mobiliteit? Dan is het Auto-Abonnement van Centraal Beheer een goede optie. 
Wijnand Akkerman
Met de kennis van Wijnand Akkerman
Directeur Wagenplan
Ik bezit een echte ondernemersgeest en ben voortdurend op zoek naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit. Zo kunnen we onze dienstverlening voor klanten elke dag verbeteren.