Bv, vof, maatschap of coöperatie?
Bv: rechtspersoon en aandeelhouder
Een bv beginnen? Dan heeft u als eigenaar een aandeel in de onderneming. Een bv is een rechtspersoon en wordt aangeslagen voor vennootschapsbelasting: 20% over de eerste 200.000 euro en daarna 25%. Heeft u meer dan 5% van de aandelen? Dan moet u uzelf minimaal 45.000 euro per jaar uitbetalen en inkomstenbelasting betalen.
Argument vóór een bv
Een bv biedt belastingvoordeel vanaf ongeveer 150.000 euro winst per jaar. En gaat het minder goed? Dan bent u als eigenaar niet aansprakelijk voor mogelijke schulden. Ook zijn de aandelen van een bv makkelijk over te dragen wanneer u of uw partners weg willen.
Argument tegen een bv
Als zzp’er heeft u een aantal belastingvoordelen die u opgeeft zodra u minimaal 5% aandelen van een bv bezit. Daarnaast is het best ingewikkeld om een bv op te richten. U moet naar de notaris om een statuut op te stellen. En elk jaar moet u verplicht een jaarrekening maken en opgeven bij de Kamer van Koophandel.
Tip: bekijk de eisen voor het oprichten van een bv. Voor het oprichten van een bv gelden namelijk strengere eisen.
Coöperatie: samenwerken zonder aandeelhouder te zijn
Samenwerken? Zoek dan partners met verschillende kwaliteiten. Zo kunt u elkaar versterken. Een coöperatie lijkt op een bv, alleen bent u dan lid en geen aandeelhouder. Dat maakt het iets flexibeler. Wél is een coöperatie gewoon een rechtspersoon, dus moet u vennootschapsbelasting afdragen.
Argument vóór een coöperatie
Winsten kunt u naar eigen inzicht verdelen onder de leden. U kunt er dus meerdere kanten mee op. Ook kan de coöperatie beperkt aansprakelijk of helemaal aansprakelijk zijn voor schulden.
Argument tegen een coöperatie
Als coöperatie verliest u de belastingvoordelen voor zzp’ers. U moet uzelf daarnaast minstens 45.000 euro uitbetalen en jaarstukken opstellen. Leden kunnen behoorlijk makkelijk hun lidmaatschap opzeggen.
Vof: eenmanszaak met meerdere eigenaren
Wel samenwerken, maar niet samen een rechtspersoon worden? Dan kunt u kiezen voor een Vennootschap onder Firma, afgekort vof. Dit is een soort eenmanszaak, maar dan met meerdere eigenaren. Geen rechtspersoon dus, waardoor er ook geen notariële akte nodig is. Als lid van de vof brengt u iets binnen. Zoals geld, goederen of tijd. Eigenlijk is een vof een verzameling van eenmanszaken (of bv’s).
Argument vóór een vof
Als zzp’er kunt prima uw eenmanszaak houden naast een vof. Dan kiest u per opdracht of u deze uitvoert als vof of zzp’er. Daarom houdt u de belastingvoordelen van de eenmanszaak.
Argument tegen een vof
Alle leden kunnen aansprakelijk worden gesteld voor de schulden van de vof. Dus maakt uw vof-partner een grote fout? Ook u kunt de gevolgen daarvan voelen.
Tip: leg afspraken vast in een vennootschapscontract. Zo weten alle zakenpartners waar zij aan toe zijn.Maatschap: voor zelfstandigen met vrij beroep
Argument vóór een maatschap
Argument tegen een maatschap
Voor een maatschap moet u een overeenkomst opstellen waarin alle rechten en plichten vaststaan. Wanneer 1 van de maten een overeenkomst sluit, zijn alle maten voor een gelijk deel aansprakelijk.
De handig Beslistool Rechtsvorm kiezen van de KVK helpt u om een keuze te maken.
Hulp nodig bij uw keuze?
Deel dit artikel
Ook interessant
Groei begint met het doel van uw bedrijf
Personeel aannemen? Let dan hierop
De Sleutelmomenten van Merijn Storm van Leeuwen
De Sleutelmomenten van Wies van 't Slot
De Sleutelmomenten van Mark Roderick Schothorst
Ideeën voor een onderneming groeien vaak geleidelijk en worden gevormd door ervaringen die in het dagelijks leven op je pad komen. Mark Roderick vertelt hoe dit heeft geleid tot het ontstaan van zijn bedrijf 'The Good Floor'.