zzper loopt met gereedschap naar bus

De herstart van een arbeidsongeschikte zzp’er

Als zelfstandig installateur had John Verbeek genoeg werk. Maar het noodlot sloeg toe. Hij raakte arbeidsongeschikt en belandde in een diep dal. Gelukkig kon hij een herstart maken, mede dankzij de steun van Centraal Beheer.
4 jun 2020 3 minuten Ron Slot Centraal Beheer

“Dat verklaarde waarom ik mij altijd zo moe voelde”

“Slaapapneu. Die diagnose stelde mijn dokter. Dat verklaarde meteen waarom ik me altijd zo moe voelde. En het verklaarde ook waarom ik de week ervoor op het werk plotseling viel en mijn pols blesseerde”, blikt Verbeek terug. “Met een zere pols een keuken installeren, is geen pretje. Je bent namelijk constant aan het tillen en met gereedschap in de weer.”

Voor 85% arbeidsongeschikt

Niet lang na de diagnose sloeg het noodlot pas echt toe. De zzp’er viel nog een keer en die keer brak hij zijn rug. “De revalidatie duurde lang. En het lukte niet meer om mijn oude beroep op te pakken. Gelukkig had ik een arbeidsongeschiktheids­verzekering afgesloten. Dat scheelde. En een paar jaar later kreeg ik te horen dat ik voor 85% arbeidsongeschikt was. Dus dat was het dan, dacht ik toen. Ondertussen zat ik hele dagen thuis. Dat is echt niets. De muren komen op je af. Ik liep van de bank naar de tuin en weer terug. Op een gegeven moment zag ik het echt niet meer zitten. Dat was toch wel het dieptepunt.”

Wat is er nog wel mogelijk?

Arbeidsdeskundige Ron Slot van Centraal Beheer heeft contact met Verbeek. “Ik merkte meteen dat hij het moeilijk had. Ik moedigde hem dan ook aan om na te denken over wat hij nog wel kan. Dus of hij iets wist waar hij ook een inkomen mee kan verdienen. Ik zag dat hij met zingevingsvragen worstelde. En dan wil je gewoon helpen. Destijds kon Verbeek nog niet echt iets bedenken”, vervolgt Slot. “Maar een tijdje later nam hij zelf contact met mij op. Hij liet me toen weten dat hij plannen had om kleinschalig keukens te gaan verkopen.”

''Het bedrijf kwam niet echt van de grond''

En het bleef niet alleen bij dat voornemen. De broer van Verbeek bouwde in zijn tuin een schuur van 4,5 bij 8 meter. Vervolgens kwam daar een keukenopstelling te staan. Het bedrijf kwam alleen niet echt van de grond. Er was nog een professionaliseringsslag nodig. Maar geld voor zo’n investering had hij niet.

Het inschakelen van een bedrijfskundig specialist

In de nazomer klopte Verbeek wederom bij Slot aan. “Hij vertelde over zijn nieuwe bedrijf en vroeg of wij als Centraal Beheer niet iets voor hem konden betekenen. Op dat moment waren er nog veel onduidelijkheden over de haalbaarheid, de exploitatie en de benodigde investeringen. Als Centraal Beheer besloten we dan ook om een bedrijfskundig specialist in te schakelen.”

Een win-win situatie

De bedrijfskundig specialist zette samen met Verbeek een aantal scenario’s op een rij. Op het uiteindelijke wenslijstje stonden een extra keukenopstelling, een laptop, een softwareprogramma om 3D-keukenopstellingen te ontwerpen, en een aanhangwagen. Benodigde investering: ruim € 21.000,-.

Nu ligt keukenverkoper aardig in het verlengde van keukeninstallateur, het verzekerde beroep. Dus zou Verbeek inderdaad als keukenverkoper een goed inkomen verdienen? Dan zou dat zowel voor hemzelf als voor Centraal Beheer positief uitpakken. Slot gaf intern dan ook het advies om Verbeek een voorstel te doen. Een verlaging van de arbeidsongeschiktheidsuitkering van 85% naar 65% in ruil voor het benodigde investeringsbedrag. Win-win dus.

Helemaal opgeleefd: “Ik kom weer onder de mensen”

Verbeek accepteerde het aanbod. En vorig jaar november was het zover: de feestelijke opening van de nieuwe showroom. Sindsdien is de inmiddels 55-jarige Verbeek weer helemaal opgeleefd. “Er komen hier regelmatig mensen een kijkje nemen. En ik ga ook naar klanten toe om hun keuken op te meten en advies te geven. Ik kom dus weer onder de mensen. Mijn leven ziet er nu totaal anders uit. En het is prettig om weer zelf een inkomen te verdienen.”

Nog 5 jaar de uitkering van mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering

Zo’n nieuw bedrijf heeft altijd een aanloop nodig. Verbeek heeft het geld van de arbeidsongeschiktheidsuitkering dus nog hard nodig. Daarbij heeft hij een AOV die op zijn 60ste stopt. Als zijn AOV-uitkering over 5 jaar stopt, moet hij dus een andere inkomstenbron hebben.

Tip voor zelfstandig ondernemers

“Achteraf gezien vind ik het jammer dat mijn tussenpersoon die specifieke AOV aanbood. Als ik destijds beter was geïnformeerd, had ik voor een langere looptijd gekozen. In ieder geval tot mijn 65ste. En dan ook nog voor een hoger verzekerd bedrag. Inmiddels is de AOW-leeftijd verder omhooggegaan. Ook voor zzp’ers. Dat is dus zeker iets om rekening mee te houden”, geeft hij nog als tip voor zelfstandig ondernemers mee.

Welke verzekering past bij u? lees er alles over op onze AOV vergelijken pagina.

Energie van het werk

Verbeek doet er ondertussen alles aan om zijn nieuwe bedrijf een succes te maken. “En ja, soms wordt het me even teveel. Dan weet ik dat ik mijn rust moet pakken. Maar meestal krijg ik juist veel energie van mijn werk. Ik ben echt blij dat Ron Slot mij destijds aan het denken zette. Anders zat ik nu misschien nog steeds thuis op de bank.”

Verplichte AOV voor zzp’ers 

Op dit moment is de arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp (nog) niet verplicht. Dit gaat wel veranderen. Over een paar jaar is het wettelijk verplicht om een AOV af te sluiten. Lees meer over wanneer de AOV verplicht wordt.

Wat heeft u nu geregeld als u arbeidsongeschikt raakt?

Het is verstandig om nu al te weten hoe u inkomen krijgt als het u arbeidsongeschikt raakt. Doe de check om te weten welke oplossingen bij u passen. 
* Om privacy redenen is John Verbeek een fictieve naam. 
Ron Slot Arbeidsdeskundige
Met de kennis van Ron Slot
Arbeidsdeskundige
Als arbeidsdeskundige probeer ik langdurig uitval van medewerkers te voorkomen en te zorgen voor een verantwoorde terugkeer naar werk.