Voor veel ondernemers lijkt het risico op arbeidsongeschiktheid iets waar je liever niet aan denkt. Maar wat gebeurt er als het onverwachte je toch treft en je tijdelijk niet kunt werken? Voor Jil (31), een freelance webdesigner en developer uit Amsterdam, werd dit onlangs realiteit na een ongeluk. Het voorval benadrukte hoe kwetsbaar het bestaan als zelfstandig ondernemer kan zijn zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Jil deelt haar ervaring, de onverwachte uitdagingen die ze tegenkwam, en haar nieuwe kijk op de waarde van een goede financiële bescherming.
"Ik realiseer me hoe kwetsbaar ik ben zonder een goede verzekering"
Zou je kort een introductie willen geven over wie je bent en wat je doet?
"Ik ben Jil, 31 jaar, en ik woon in Amsterdam. In het dagelijks leven werk ik als webdesigner en developer, iets wat ik sinds een jaar als freelancer doe. Onlangs kreeg ik echter te maken met een onverwacht ongeluk. Ik fietste op volle snelheid met mijn elektrische fiets richting huis waarbij ik een drempel naderde die ik helaas te laat opmerkte. In een poging om snelheid te verminderen moest ik ineens remmen, hierdoor kwam mijn fiets abrupt tot stilstand en vloog ik over m’n fiets met een harde klap op straat. Ik landde met mijn gezicht op de grond en ving de val op met mijn linkerarm. De pijn in mijn elleboog was intens en ik wist meteen dat het mis was. De ambulance bracht me naar het ziekenhuis, waar al snel een botbreuk werd vastgesteld. Wat volgde was een periode van gips en een intensief revalidatietraject. Dit ongeluk drukte me met de neus op de feiten over de kwetsbaarheid van het freelance bestaan zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)."
Wat ging er door je heen toen je te horen kreeg dat je een tijdje niet kon werken?
Hoe heb je inkomen opgevangen in de tijd dat je niet kon werken?
"Ik heb mijn spaargeld moeten aanspreken en waar mogelijk mijn uitgaven teruggeschroefd. Het was niet altijd gemakkelijk, maar ik besef nu des te meer hoe belangrijk het is om een financiële buffer te hebben voor dit soort situaties."
Was je je bewust van dit risico?
Was er een reden om geen AOV af te sluiten?
Hoe kijk je hier nu tegenaan?
Ga je na dit ongeval een AOV afsluiten of heb je dit al gedaan?
Zie het als een investering in jezelf en in de continuïteit van je bedrijf. Je gezondheid en je zekerheid zijn het waard.Jil Otten, webdesigner en developer
Hoe kijk je naar de toekomst, ook met de komst van de verplichte AOV?
Wat zou je tegen ondernemers willen zeggen die geen AOV hebben?
Reactie van Marc Bruines, AOV-specialist bij Centraal Beheer
Deel dit artikel
Zo ontcijfer je de Whk-beschikking!
Prinsjesdag 2024: dit betekenen de plannen voor de arbeidsmarkt
De SLIM-subsidie voor het MKB
Met een verzuimverzekering kun je niet voorkomen dat iemand ziek wordt
Inkoopvoorwaarden: kleine lettertjes, groot verschil
In deze blog praat Fabrice je bij over inkoopvoorwaarden. Het zijn de kleine lettertjes die het verschil maken.