Tessa Reuvekamp werkt als verzuimspecialist bij Centraal Beheer. De afgelopen jaren heeft ze al vele ondernemers met de meest uiteenlopende vragen geholpen rondom verzuim. Lees hieronder de tips van Tessa en ontdek hoe u zich goed voorbereidt in het geval van verzuim.
1. Stel de juiste vragen, maar niet over de ziekte zelf
Wanneer een medewerker ziek is, zullen de meeste werkgevers uit oprechte betrokkenheid allereerst vragen stellen over hoe het gaat. Dat is vooropgesteld natuurlijk een logische reactie. Tegelijkertijd helpt het ook om de drempel tot contact laag te houden voor de medewerker. Zowel in communicatie over de voortgang, als de terugkomst naar de werkvloer.
Het is wel belangrijk om te weten dat u als werkgever nooit mag vragen naar de reden achter de ziekmelding. U mag dit ook niet documenteren. Ook niet als uw medewerker zelf over zijn ziekte vertelt. Dit is wettelijk vastgelegd in verband met privacy. De medewerker mag hier overigens zelf wel over beginnen, mocht hij of zij dat willen.
Wat u wel mag vragen aan uw medewerker
- Hoe gaat het?
- Hoe kan ik je in de tussentijd bereiken?
- Hoe lang verwacht je dat je ziek bent?
- Heb je nog lopende afspraken of werkzaamheden die overgenomen moeten worden?
- Heeft de ziekmelding te maken met een arbeidsongeval?
2. Het verplichte contract met de arbodienst
Het aannemen van personeel is altijd een grote stap. Er komt voor ondernemers veel bij kijken. Vanuit het oogpunt van verzuim is het goed om te weten dat het verplicht is om vanaf het begin een samenwerking te hebben met een arbodienst. Dit geldt ook voor medewerkers met een tijdelijk contract, min-max contracten of flexcontracten. Met een verzuimverzekering van Centraal Beheer is dit automatisch geregeld.
3. Stel een verzuimprotocol op
Soms wordt u als werkgever overvallen door een ziekmelding. Naast dat uitval door ziekte natuurlijk erg vervelend is, komt het ook nooit goed uit. Daarom is het handig om als werkgever altijd een verzuimprotocol klaar te hebben liggen. Hierin staat omschreven welke acties door wie ondernomen moeten worden. Zo stelt u een verzuimprotocol op.
4. Voorkom sancties van UWV door onvoldoende inspanning
Werkgevers nemen ziekmeldingen van medewerkers in de praktijk altijd serieus. Toch is het verzuim niet het enige dat op het bordje ligt van een werkgever. Juist daarom benadrukken we altijd dat u als werkgever erg zorgvuldig moet omspringen met alle stappen. Zo kan UWV u als werkgever verplichtstellen om het loon na 2 jaar ziekte maximaal nog 1 jaar extra door te betalen bij onvoldoende inspanningen. Dat is natuurlijk zonde als een fout achteraf makkelijk voorkomen had kunnen worden.