Een slapende VvE activeren in 6 stappen
Hypotheekverstrekkers stellen een actieve VvE steeds vaker als voorwaarde. Het is dus belangrijk om van tevoren te checken hoe alles werkt.”
Een actieve VvE maakt wonen prettiger en beperkt risico’s
De belangrijkste taak van een VvE is het hele appartementsgebouw in goede staat te houden. Dat vraagt om te beginnen goed onderhoud. Daarmee beperk je de kans op schade en zijn de onderhoudskosten laag. Ook door omstandigheden, zoals storm of brand, kan er schade ontstaan. Iedere appartementseigenaar draagt als lid van de VvE bij aan het herstellen van de schade.
De kosten voor herstelwerkzaamheden per appartementseigenaar kunnen enorm oplopen. Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom is het van belang uw VvE te activeren, de risico’s te inventariseren, en die te beperken met bijvoorbeeld verzekeringen voor uw VvE.
Stappenplan: een slapende VvE activeren
Ga op zoek naar de volgende documenten:
Splitsingsakte
Dit is het bewijs dat het gebouw is verdeeld in appartementen. In dit artikel leest u meer over de akte van splitsing en modelreglementen.
Splitsingsreglement
Dit is onderdeel van de splitsingsakte en bevat de regels van de VvE. Het is een wettelijk verplicht document. In het splitsingsreglement staan de naam, locatie en gemeente waarin de VvE actief is. De naam van het splitsingsreglement moet beginnen met ‘Vereniging van Eigenaars’.
Huishoudelijk reglement
In dit reglement staan de afspraken die de bewoners onderling hebben gemaakt. Het kan zijn dat dit nog niet bestaat.
Bestaande contracten
Dit zijn bijvoorbeeld contracten voor onderhoud, schoonmaak en VvE verzekeringen.
Overzicht van de financiën
Een VvE heeft financiële verplichtingen, zoals de jaarrekening en begroting. Is deze informatie niet beschikbaar? Dan kunt u die tegen betaling opvragen bij het Kadaster.
Heeft u vragen over VvE verzekeringen?
Deel dit artikel
Ook interessant
VvE zonnepanelen? Centraal Beheer helpt met nieuwe service
Zo begin je met het verduurzamen van jouw VvE
Je VvE verduurzamen? Zo krijg je de leden mee
Onderhoud combineren met verduurzaming
Een MeerJarenonderhoudsplan (MJOP) voor uw VvE voorkomt hoge kosten
Als VvE heeft u een goed MJOP nodig. Wat staat er in zo’n MJOP en wat zijn de voordelen? VvE specialist Cor Koning behandelt de veelgestelde vragen en geeft tips.