Verduurzaam uw VvE

Zo begin je met het verduurzamen van je VvE

Verduurzaming: het staat bij steeds meer VvE's op de agenda. Maar waar begin je? Wij geven je tips.
14 okt 2024 5 minuten Cor Koning

Verduurzaming zorgt voor meer wooncomfort, een aantrekkelijkere woning én een lagere energierekening

Terwijl het ook nog eens goed is voor de wereld. Bovendien moet je VvE het pand toch onderhouden, dus dat kan net zo goed duurzaam. Maar wat kun je doen? Wat levert het op en wat kost het? En waar begin je? Onze belangrijkste tip: begin met het laten maken van een verduurzamingsadvies. Centraal Beheer helpt je hierbij.

Start met verduurzamen


Een belangrijke manier waarop je VvE kan verduurzamen, is efficiënter omgaan met energie. Dat begint bij de isolatie van het appartements­gebouw: het dak, de gevels en de binnen- en buitenmuren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een isolerende daklaag
  • het vullen van spouwmuren  
  • het plaatsen van energiezuinige deuren en kozijnen 
  • sterk isolerend glas 
  • het gebruik van muurverf die warmte terugkaatst  
  • het dichten van kieren 

Zo voorkom je dat de warmte letterlijk je huis uitvliegt.

Een tweede stap is zelf energie opwekken. Dat kan bijvoorbeeld door de installatie van zonnepanelen voor je VvE. Die zonne-energie kun je gebruiken voor de stroom­voorziening van de appartementen. Of je kunt zonne-energie via de SCE-regeling aan het energienet leveren tegen een door de overheid gegarandeerde vergoeding.
Stap 3 is het nemen van allerlei aanvullende maatregelen. Een eenvoudig uit te voeren maatregel is bijvoorbeeld het vervangen van de bestaande verlichting door ledverlichting. Want ledlampen gebruiken veel minder energie. Maar je kunt ook denken aan systemen die warmte terugwinnen om koude lucht of koud water op te warmen. Of aan het vervangen van de verwarmingsketel door een zonneboiler of warmtepomp. Een warmtepomp zorgt dat er warm water uit de kraan komt, maar ook voor de verwarming én koeling van woningen.
Met energiezuinige convectoren in plaats van normale verwarmings­radiatoren regel je niet alleen de temperatuur in een ruimte, maar ook meteen de ventilatie. Dat punt wordt nog wel eens vergeten bij de isolatie van woningen. Is er te veel CO2 in een ruimte, dan haalt zo’n convector automatisch frisse lucht van buiten naar binnen. Die lucht wordt gekoeld of verwarmd, net wat nodig is.
Al dit soort maatregelen maken het fijner wonen in jouw appartements­gebouw. Je hebt geen last meer van bijvoorbeeld tocht, hitte of kou. En het scheelt flink in de portemonnee, doordat je bespaart op de energiekosten. Het is zelfs mogelijk om je pand helemaal ‘energieneutraal’ te maken. Je wekt dan net zoveel energie op als je verbruikt.
Het is de bedoeling dat tegen 2050 alle huizen in Nederland energieneutraal zijn. Door je appartementsgebouw te verduurzamen en voor te bereiden op deze toekomst, maak je je het nog aantrekkelijker voor mogelijke kopers. Je verhoogt de waarde van het pand en de woningen. En ook niet onbelangrijk: je spaart het klimaat doordat je minder energie gebruikt en minder CO2 uitstoot.

Wat jouw VvE het beste kan doen om te verduurzamen, hangt van veel dingen af. Zo speelt de leeftijd van het pand een rol, maar ook het aantal appartementen en de bouw. Gebouwen na 1995 hebben vaak als basis al een betere isolatie. Daar spelen dus andere vraagstukken dan bij een pand uit bijvoorbeeld 1960. Ook is niet elk dak geschikt voor zonnepanelen.

Verder telt de staat van onderhoud mee: wat is er sowieso nodig aan onderhoud en wat is er gepland? Het MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) van jouw VvE biedt daarbij houvast. Als je VvE bijvoorbeeld toch al van plan was de raamkozijnen aan te pakken, waarom zou je dit dan niet duurzaam doen? Je kunt dan ook meteen over op energiezuinig glas. Steeds opnieuw schilderen lijkt misschien goedkoper, maar kost uiteindelijk meer geld. Het eerder laten vervangen van de kozijnen kan dus een goede beslissing zijn. Uiteraard hebben ook de bewoners zo hun wensen. Wat willen ze precies? En welke ongemakken ervaren ze, zoals luchtkwaliteit, kou, tocht of warmte?

Het is belangrijk al dit soort zaken te onderzoeken en op basis daarvan een passend VvE verduurzamingsplan te maken. Een MJOP in combinatie met zo’n energieadvies is een Duurzaam of Groen MJOP. Een energieadvies is dus een aanvulling op het MJOP. Het laat zien met welke maatregelen of welk onderhoud je het wooncomfort verbetert en energie bespaart. En of dit financieel haalbaar is voor jouw VvE. Want plannen maken die niet haalbaar zijn, heeft weinig zin.

Centraal Beheer heeft partners die zo’n financieel haalbaar energieadvies voor jouw VvE maken en dit vertalen naar elke appartementseigenaar. In veel gevallen krijg je subsidie voor de kosten van dit plan (zie hieronder). Neem contact met ons op als je meer wilt weten over het energieadvies en onze partners. Oók als je geen klant van ons bent. We helpen je graag verder.

Natuurlijk moet een energieadvies en de uitvoering daarvan ook worden betaald. Er zijn verschillende manieren om de verduurzaming van je VvE te financieren. Allereerst is het goed om te onderzoeken welke subsidies je kunt krijgen. Er zijn verschillende subsidiepotjes voor verduurzaming van je VvE. Dit zijn zowel landelijke potjes, als subsidies van gemeentes en provincies. Voor de subsidies gelden vaak wel bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld minimaal 2 energiebesparende maatregelen combineren. De experts van onze verduurzamingspartners zoeken dit graag voor je uit.

Met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds is het mogelijk om als VvE tegen een aantrekkelijke voorwaarden geld te lenen voor het verduurzamen van een VvE pand. En boetevrij jaarlijks 20% extra af te lossen. Door aantrekkelijke voorwaarden en de besparing op energiekosten is het mogelijk om te verduurzamen zonder dat de woonlasten enorm stijgen. De experts van onze verduurzamings­partners zoeken voor je uit of deze financierings­mogelijkheid bij jouw VvE past.

Zijn de uitgangspunten en plannen duidelijk, is de financiering rond en heb je voldoende ondersteuning van de eigenaren? Dan komt de uitvoering van je project in zicht. Maar voor het zover is, heeft je VvE aardig wat voorbereidend werk te doen. Gelukkig sta je er niet alleen voor, want Centraal Beheer begeleidt je VvE samen met partners bij elke stap. Neem dus zeker contact met ons op en we helpen je op weg.

 Groep mensen staan voor een gebouw

VvE verduurzamen met Centraal Beheer

Is jouw VvE klaar voor verduurzaming? Centraal Beheer ondersteunt je samen met gespecialiseerde en gecertificeerde partners bij de verduurzaming van jouw VvE. Van het 1e advies tot een verduurzaamde woning. Dit is wat wij doen:

1. Het maken van een slim verduurzamingsplan dat de mogelijkheden voor je VvE in kaart brengt.

2. Hulp bij het regelen van subsidies en de financiering.

3. Verduurzamingsexperts die bij elke stap voor je klaarstaan.

Cor Koning is specialist VvE verduurzamen bij Centraal Beheer
Met de kennis van Cor Koning
Specialist VvE verduurzamen
Cor heeft veel kennis van VvE verzekeringen. De laatste jaren combineert hij dat met alle kansen en uitdagingen die er zijn voor VvE’s die hun gebouw willen verduurzamen.