Koppel met laptop aan eettafel in appartement

Verduurzaming op de agenda krijgen binnen je VvE

In een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan het soms flink lastig zijn om verduurzaming op de agenda te krijgen. We geven je praktische tips om binnen jouw VvE draagvlak te creëren. Zo zorg je ervoor dat leden enthousiast worden over de verduurzaming.
9 okt 2024

Zo krijg je verduurzaming op de agenda in je VvE

Benadruk dat verduurzaming collectieve voordelen biedt voor alle bewoners. Het gaat niet alleen om een persoonlijke energiebesparing, maar om de verbetering van het totale gebouw. Dat leidt tot lagere onderhoudskosten op de lange termijn, een hogere waarde van de appartementen en meer wooncomfort voor alle bewoners.
Begin met een grondige inventarisatie van de staat van onderhoud van het gebouw en de verduurzamings­mogelijkheden. Daarvoor heb je een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) nodig. Zorg ervoor dat ook verduurzaming wordt opgenomen in dit MJOP. Verduurzaming is dan onderdeel van de langetermijn­planning. Met een Duurzaam MJOP (DMJOP) voorkom je dat verduurzaming in jouw VvE als losstaand project wordt gezien.
Betrokkenheid van de VvE leden is de sleutel tot succesvolle verduurzaming. Vergroot het draagvlak door de voordelen van verduurzaming duidelijk en concreet te maken voor alle leden. Merk je dat een aantal leden al enthousiast is over verduurzaming? Nodig ze dan uit deel te nemen aan een verduurzamings­commissie. Zo komen de plannen nog sneller van de grond.
Het kostenplaatje is wat sommige VvE leden huiverig maakt om te verduurzamen. Wat betekent het voor de woonlasten? En hoe komen we aan het geld? Door beschikbare subsidies en leningen te benoemen kun je leden laten zien dat verduurzaming financieel haalbaar is, zonder het doen van grote investeringen. Subsidies zoals SVVE en leningen zoals de VvE Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds maken verduurzaming betaalbaarder.
Het is slim om verduurzaming als belangrijk agendapunt te bespreken tijdens de ALV. Zorg ervoor dat er een duidelijk en concreet verduurzamingsplan ligt en dat er voldoende ruimte is voor vragen en discussie. Een verduurzamingsexpert kan je helpen om complexe zaken begrijpelijk uit te leggen en eventuele zorgen bij de leden weg te nemen.
Buiten de reguliere ALV kan het helpen om een speciale informatieavond of -sessie te organiseren waarin verduurzaming centraal staat. Dit biedt de mogelijkheid om dieper op de voordelen en mogelijke bezwaren in te gaan. Ook kunnen externe experts, zoals een verduurzamings­adviseur, dan hun inzichten delen met de bewoners.
Laat een heldere analyse opstellen waarin de kosten van het project worden afgezet tegen de te verwachten besparingen. Een Maatwerk Energieadvies+ maakt in verschillende verduurzamings­scenario’s inzichtelijk wat verduurzaming op de korte termijn kost, maar op de langere termijn juist oplevert. Dit helpt leden om een weloverwogen beslissing te nemen.
Verduurzaming vraagt vaak om specifieke kennis. Schakel een gespecialiseerde adviseur in. Die kan je helpen bij het maken van de juiste keuzes, het aanvragen van subsidies en het opstellen van een financieel haalbaar plan dat je aan de VvE leden kunt voorleggen. Een adviseur kan je ook helpen bij het informeren van de leden en het beantwoorden van hun vragen. Zodat iedereen zich comfortabel voelt met de voorgestelde verduurzamings­maatregelen.

Hulp nodig bij het verduurzamen van jouw VvE?

Bij elke stap in het verduurzamings­proces kan Centraal Beheer je helpen, samen met gespecialiseerde verduurzamings­partners. Van een Maatwerk Energieadvies+ met een overzicht van de verduurzamings­mogelijkheden en de kosten, tot hulp bij het regelen van de financiering.