man en vrouw spreken elkaar in trappenhuis vve

Subsidies om je VvE te verduurzamen

Verduurzamen samen met je Vereniging van Eigenaars (VvE) kost geld. Dat is logisch. Gelukkig zijn er subsidies beschikbaar voor de financiering van deze verduurzamingsprojecten. 
11 jan 2024 4 minuten Cor Koning

Subsidies voor VvE verduurzaming: waar te beginnen?

Of je nu kiest voor verduurzaming met zonnepanelen, isolatie, een warmtepomp, of laadpalen voor elektrische auto’s: VvE-subsidie voor verduurzaming vind je in allerlei soorten en maten. Maar hoe weet je precies wat de mogelijkheden zijn? En wanneer vraag je ze aan? We zetten de stappen voor je op een rij.

Stap 1: Onderzoek de beschikbare VvE subsidies

Omdat er zoveel opties zijn, is het handig om te weten welke subsidies er zijn voordat je start met het verduurzamen van je VvE. Begin je onderzoek door verschillende subsidies te bekijken. We delen ze op in gemeentelijke, provinciale en landelijke subsidies.

  • Elke gemeente heeft haar eigen afspraken, die ook vermeld staan in de energiesubsidie­wijzer die de gemeente uitdeelt. Bijna iedere gemeente heeft een energieloket waar je gratis advies kunt krijgen over het besparen en opwekken van energie.
  • Ook via sommige provincies kun je subsidie voor je VvE aanvragen. Het is slim om alvast bij jouw provincie te kijken wat er mogelijk is. Soms zitten er interessante tips tussen!
  • Landelijk zijn er meer VvE subsidies beschikbaar. Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje.
Cor Koning, specialist VvE verduurzamen en VvE
“Bij een grootschalige verduurzaming is het handig om de gemeente erbij te betrekken. Want soms zijn er samenwerkingen mogelijk.
Cor Koning, accountmanager verduurzamen 

Landelijke subsidie­regelingen VvE verduurzamen

Deze subsidie is het bekendst voor VvE’s. Er zijn 3 onderdelen waarvoor je apart subsidie kunt vragen.

  1. Energieadvies: welke energie­besparende maatregelen geven het beste resultaat en de meeste besparing?
  2. Energiebesparende maatregelen en duurzame warmteopties: het aanvragen kan al vanaf 1 maatregel.
  3. Advieskosten over oplaadpunten voor elektrische auto’s.

De voorwaarden voor de SVVE zijn in het kort:

  • Per losstaand gebouw vraag je een aparte subsidie aan.
  • Er is in ieder geval 1 koopwoning (eigenaar-bewoner).
  • Huurwoningen in de VvE komen in aanmerking voor Europese staatssteun­kaders.
  • Je stuurt de gevraagde ingevulde verklaringen mee met de aanvraag.
  • De verduurzamingsmaatregelen zijn binnen 2 jaar na het krijgen van de subsidie uitgevoerd.

Het gehele pakket aan eisen en voorwaarden vind je op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Ook heeft de SVVE een subsidie voor een pakket aan verduurzamings­maatregelen: Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP). Hierbij gaat het om een combinatie van maatregelen (isolatie van dak, gevel, vloer, glas, deuren, kozijnen en een systeem voor CO2-gestuurde en/of balansventilatie). Een ZEP-aanvraag mag ook bouwbegeleiding door een bouwkundige bevatten. Op de website van RVO lees je meer over de aanvullende eisen om gebruik te maken van SVVE Zeer Energiezuinig Pakket.

Goed om te weten: de aanvraagperiode voor de SVVE loopt van 23 januari 2023 tot en met 31 december 2027. Je hebt dus nog even de tijd. Wel heeft de overheid voor deze subsidieregeling een bepaald budget ter beschikking gesteld. Het kan dus zijn dat de subsidiepot voor de einddatum op is. Wil je een subsidie aanvragen voor je winkel, kantoor of garage? Dan maak je helaas geen aanspraak op de SVVE. Die geldt namelijk alleen voor appartementen.

Deze subsidie is voor gemengde VvE’s en verhuurders die bestaande huurhuizen aardgasvrij maken door deze op het warmtenet aan te sluiten. Het gehele pakket aan eisen en voorwaarden vind je op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Aanvragen: Je kunt de SAH tot 31 december 2024 aanvragen.

De laatste subsidie is voor energiecoöperaties en VvE’s voor het opwekken van duurzame elektriciteit uit zonne-energie (zonnepanelen voor uw VvE), windenergie of waterkracht. De subsidie krijgt de VvE uitgekeerd als een bedrag per geproduceerde kWh. 

Aanvragen: Er is elk jaar een nieuwe aanvraagronde tot 1 april 2026. Bekijk de actuele status op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Extra tip: als VvE kun je ook een energie­besparingslening afsluiten bij het Nationaal Warmtefonds. Hoe dat precies werkt? Dat lees je in deze blog: Een VvE lening voor verduurzamen, kan dat?

Stap 2: Aanvragen van VvE subsidies

Vraag de VvE subsidies op tijd aan

Weet je welke subsidies er voor jouw VvE beschikbaar zijn en heb je een keuze gemaakt? Dan is het tijd voor de aanvraag. Let op, bij SVVE is het belangrijk dat je dit doet voordat je de maatregelen gaat nemen. Je hebt na de aanvraag van de subsidie 2 jaar de tijd om de verduurzamingsmaatregel te realiseren.

De subsidie voor energieadvies vraag je achteraf aan

Er is 1 uitzondering: dat is de subsidie voor het energieadvies. Die vraag je achteraf aan. Goed om te weten: het energieadvies-rapport mag niet ouder zijn dan 2 jaar voordat je met de duurzaamheids­maatregelen start. 

Samen met je VvE of individueel subsidies aanvragen?

Denk ook na of je verduur­zamings­maatregelen alleen of samen met je VvE start. Het Modelreglement van je VvE bepaalt welke maatregelen door de VvE collectief uitgevoerd kunnen worden en welke niet. Het is slim om hiervoor naar jouw splitsingsakte te kijken. Je kunt namelijk geen gezamenlijke financiering of subsidie aanvragen voor individuele maatregelen. Ben je van plan om zelf een maatregel uit te voeren? Dan kun je bij de ISDE-regeling terecht voor eventuele individuele subsidies. Je kunt alleen de ISDE-subsidie aanvragen als jouw VvE tijdens de ALV besluit deze maatregel niet collectief uit te voeren. Oftewel: vaak moet er toestemming aan de VvE gevraagd worden voor een individuele maatregel. 

Let op: Wist je dat je maar 1 keer subsidie mag ontvangen voor jouw woning? Als de VvE al subsidie heeft gekregen voor het hele gebouw, kom je niet meer in aanmerking voor individuele subsidie. Hetzelfde geldt andersom: als jij al individuele subsidie hebt ontvangen, kun je niet meer meedoen als de VvE subsidie aanvraagt. Om de beste beslissing te nemen, raden we je aan om dit met de VvE te bespreken.
Een helpende hand nodig? Subsidies voor VvE’s zijn best een puzzel. Daar helpen we je graag bij. In onze verduurzamings­dienstverlening zoeken we dit allemaal in detail voor je uit. En helpen we je met de aanvraag. Zodat je geen belangrijke subsidie­mogelijkheid voor jouw verduurzamings­project mist.
Cor Koning, accountmanager verduurzamen

Stap 3: Blijf op de hoogte van veranderingen

Het verduurzamen van een VvE is een proces dat tijd kost. Daarnaast veranderen de subsidies soms jaarlijks. Het is daarom slim om altijd een oogje in het zeil te houden. Zijn er nog nieuwe subsidies beschikbaar? Of is er iets gewijzigd? Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. En profiteer je zoveel mogelijk van de beschikbare financiële ondersteuning als het zover is.

Hulp nodig bij het uitzoeken, aanvragen en regelen van de subsidies?

Subsidies voor VvE’s zijn best een puzzel. Daar helpen we je graag bij. Samen met onze verduur­zamings­partners zoeken we dit allemaal in detail voor je uit. Zodat je geen belangrijke subsidie­mogelijkheid voor jouw verduur­zamings­project mist.
Cor Koning is specialist VvE verduurzamen bij Centraal Beheer
Met de kennis van Cor Koning
Specialist VvE verduurzamen
Cor heeft veel kennis van VvE verzekeringen. De laatste jaren combineert hij dat met alle kansen en uitdagingen die er zijn voor VvE’s die hun gebouw willen verduurzamen.