2 vrouwen in gesprek

Eigenrisicodrager voor de Ziektewet

Hoe ziektewetmanagement u helpt als eigenrisicodrager

  • Krijg beter grip op de re-integratie van werknemers in de Ziektewet
  • Bespaar in veel gevallen op kosten
  • Ontvang hulp bij casemanagement
Check uw situatie als werkgever met het doorlopen van onze PDF Beslisboom

Wat betekent het om eigenrisicodrager te zijn voor de Ziektewet?

Wat is de Ziektewet?

U betaalt meestal (een deel van) het loon door als uw medewerker ziek wordt. Soms kunt u voor uw zieke medewerker met een dienstverband een Ziektewetuitkering aanvragen. Denk hierbij aan zwangerschap, orgaandonatie, de Compensatieregeling of de no-riskpolis. Als uw medewerker ziek wordt en deze gaat ziek uit dienst, dan kunt u ook een Ziektewetuitkering voor uw medewerker aanvragen bij UWV. De Ziektewet gaat over de periode nadat een zieke medewerker uit dienst gaat, totdat hij 104 weken ziek is geweest. U kunt ook eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet. Het eigenrisicodragerschap geldt voor medewerkers die ziek uit dienst gaan.

Kiest u ervoor om eigenrisicodrager te worden voor de Ziektewet?

Bij de Ziektewet stelt u als werkgever zelf de hoogte van de Ziektewetuitkering vast en keert u deze als werkgever zelf uit. Ook bent u verantwoordelijk voor de verplichtingen volgens de Wet verbetering poortwachter tijdens de Ziektewetperiode en de re-integratie tijdens de WGA-periode. U bent dan niet maximaal 104 weken afhankelijk van UWV. Kies ervoor om het Ziektewetrisico zelf te dragen en wordt eigenrisicodrager voor de Ziektewet. Zo heeft u de regie in eigen hand.

U bent als eigenrisicodrager dus zelf verantwoordelijk voor het herstel van uw zieke ex-medewerker en u kunt invloed uitoefenen op de re-integratie. Daarmee heeft u ook invloed op de re-integratiekosten, de kosten voor de Ziektewet en de instroom in de WGA. Dit kan u veel geld besparen!

De voor- en nadelen als eigenrisicodrager voor de Ziektewet

U bent eigenrisicodrager voor de Ziektewet. Dit heeft een aantal voor- en nadelen:

Voordelen:

  • U bent niet tot 104 weken afhankelijk van UWV. 
  • U betaalt geen gedifferentieerde premie meer aan de Belastingdienst voor het Ziektewetrisico.
  • U betaalt ook geen premie voor dit risico aan een verzekeraar. U draagt dit risico volledig zelf.
  • U zorgt voor de verzuimbegeleiding  (Wet verbetering poortwachter) en de re-integratiebegeleiding van uw zieke ex-medewerker. Of u besteedt dit uit aan een hierin gespecialiseerde partij.
  • Regelt u dit allemaal goed? Dan is de kans dat uw ex-medewerkers via de Ziektewet in de WGA (regeling Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) terechtkomen een stuk kleiner. Dit bespaart u veel geld.

Nadelen:

  • U moet kennis van de Ziektewet hebben, een eigen verzuimadministratie voeren en eventueel het contract voor arbodienstverlening uitbreiden.
  • U neemt zelf het financiële risico. U betaalt de kosten van de Ziektewetuitkering.
  • U bent verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en de re-integratie naar passend werk.

Hoe wij u als verzekeraar kunnen helpen

Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet moet u een hoop regelen wanneer een medewerker ziek uit dienst gaat. Wilt u hulp bij het uitvoeren van deze taken? Kies dan naast de Werkgevers Uitstapverzekering (WGA ERD) ook voor de module Ziektewetmanagement.

Met dit complete pakket profiteert u van een aantal grote voordelen: 

  • Wij verzorgen het casemanagement. Wij zetten een verzuim(proces)regisseur in. Ook zetten we een bedrijfsarts in. Wij voeren de taken van de Wet verbetering poortwachter voor u uit.
  • Wij beoordelen de claim van de Ziektewet. Wij bepalen het recht, de hoogte en duur van de ziektewetuitkering.
  • Wij zetten de noodzakelijke interventies in die gericht zijn op herstel en werkhervatting. De bedrijfsarts stelt de noodzakelijke interventies voor. Voordat de interventies ingezet worden, overleggen wij deze eerst met u. Ook de kosten hiervan stemmen wij eerst met u af. Want deze betaalt u zelf.
  • Wij verzorgen de communicatie met UWV.
  • Wij verzorgen de afstemming met u en uw zieke ex-medewerker.
  • Wij betalen de Ziektewetuitkering aan uw zieke ex-medewerker. De Ziektewetuitkeringen die wij namens u betalen, brengen wij bij u in rekening. Ook de kosten die daarbij horen.
  • Wij regelen de inhoudingen en afdracht van de premies naar de Belastingdienst.
  • Wij verzorgen de verzuimadministratie.

Veelgestelde vragen voor eigenrisicodrager voor Ziektewet

Als eigenrisicodrager draagt u de verantwoordelijkheid voor de Ziektewetuitkering en re-integratie als uw medewerker ziek uit dienst gaat. U kunt deze taken ook uitbesteden aan een verzekeraar. In beide gevallen is het goed om te weten waar uw verantwoordelijkheden liggen als werkgever bij een ziekmelding. Lees meer hierover in het artikel 'Wat u moet regelen voor een Ziektewetuitkering.'

U bent wel verantwoordelijk voor de kosten en re-integratie van de Ziektewet voor:

  • Medewerkers die bij u hebben gewerkt (en verzekerd waren) uit dienst gingen en binnen 4 weken daarna ziek werden.
  • Medewerkers die bij u werken zonder gewone arbeidsovereenkomst (denk aan stagiairs).
  • Medewerkers waarvan het tijdelijke dienstverband is gestopt tijdens ziekte.

U bent niet verantwoordelijk voor de kosten en re-integratie van de Ziektewet voor:

  • Medewerkers die ziek zijn door zwangerschap, bevalling of orgaandonatie.
  • Medewerkers die een langdurige handicap of ziekte hebben en onder de no-riskpolis vallen.
Tip: Meer weten over de uitzonderingen van eigenrisicodragerschap bij de Ziektewet? Bekijk dan de website van UWV.

De hoogte van de Ziektewetuitkering die u als werkgever betaalt als uw medewerker ziek uit dienst gaat is 70% van het dagloon. Voor de berekening van het dagloon kijkt u naar wat uw medewerker verdiende in de periode voor de start van de uitkering. U berekent zelf de hoogte van deze uitkering. 

Meer weten? Bekijk de website van UWV.

Bent u eigenrisicodrager voor de Ziektewet en gaat een medewerker ziek uit dienst? Dan doorloopt u 3 stappen:

  1. Meld de medewerker ziek bij UWV. Dit doet u via het werkgeversportaal van UWV, met eHerkenning. Doe dit op tijd om een boete van maximaal € 455 te voorkomen. 
  2. Uw medewerker vult een digitale vragenlijst  in over de situatie. Met deze vragenlijst bepaalt UWV of uw medewerker in aanmerking komt voor de Ziektewetuitkering.   
  3. Als werkgever blijft u verantwoordelijk voor de re-integratie van uw zieke (ex-)medewerker, ook als hij of zij uit dienst is gegaan. Zorg voor het re-integratieplan en de nodige begeleiding. Dit kunt u zelf uitvoeren of uitbesteden.