8 belangrijke verzekeringen voor (startende) ondernemers

Benieuwd welke verzekeringen het meest nuttig zijn als (startende) ondernemer? Bekijk hier de zakelijke verzekeringen en hoe onder­nemers zich per branche verzekeren.

Welke verzekeringen heeft u als ondernemer nodig?

Kunt u sommige risico’s van uw bedrijf niet zelf dragen? Of wilt u dat niet? Dan kunt u hiervoor een verzekering afsluiten. Welke verzekeringen voor u als ondernemer interessant zijn hangt af van uw situatie. U kunt uzelf hiervoor een aantal vragen stellen:

  • Wat zijn de bedrijfsrisico’s?
  • Is uw financiële buffer groot genoeg om deze risico’s op te vangen? 
  • Moet u zich vanuit een beroepsgroep verplicht verzekeren? 

Zo is de veel gekozen bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB) niet verplicht. Toch kiezen veel ondernemers ervoor om deze wel af te sluiten. 

8 verzekeringen voor je (startende) bedrijf

Als u of uw medewerker schade veroorzaakt, kunt u hiervoor aansprakelijk zijn. U betaalt dan de rekening voor schade aan spullen van anderen, of bij ongevallen met personen. Met een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering verzekert u zich voor deze schadeclaims.
Bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering

Heeft u een adviserend beroep? Dan kunt u zich verzekeren tegen de financiële gevolgen van een beroepsfout. Voor sommige beroepen is dit zelfs verplicht. Denk aan vertragingskosten voor een architect, doordat de bouw wordt stilgelegd vanwege een rekenfout. Met de beroeps­aansprakelijkheids­verzekering bent u hiertegen verzekerd.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
U krijgt te maken met een zakelijk conflict. Een opdracht­gever betaalt bijvoorbeeld niet. Of een geleverd product is niet zoals afgesproken. Dit kan leiden tot een geschil of zelfs een rechtszaak en veel kosten. Met een zakelijke rechts­bijstand­verzekering bent u verzekerd van juridisch advies en hulp. ​
Zakelijke rechtsbijstandverzekering
Rijdt u veel in uw zakelijke auto? Dan loopt u risico op schade. Met een zakelijke auto­verzekering dekt u deze schade. Zo krijgt u bij Centraal Beheer altijd vervangend vervoer als u kiest voor een reparatie bij een garage uit ons netwerk. Wettelijk bent u altijd verplicht om uw bedrijfsauto WA te verzekeren. 
Zakelijke autoverzekering
Als ondernemer krijgt u niet standaard doorbetaald wanneer u ziek bent of niet kunt werken door een ongeval. U heeft  geen recht op een uitkering. Zeker bij langdurige ziekte kan dit een probleem worden. Een arbeids­ongeschiktheids­verzekering (AOV) dekt deze kosten en ondersteunt u met re-integratie. De verwachting is dat rond 2027 de AOV verplicht wordt voor zzp’ers.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Uw vermogen kan voor een groot deel bestaan uit bedrijfsmiddelen. Denk aan voorraden, apparatuur, grondstoffen en kasgeld. Financieel kan een brand, storm of diefstal daardoor grote gevolgen hebben. Met de bedrijfs­middelen­verzekering bent u hiertegen verzekerd. 

Bedrijfsmiddelenverzekering

Wat doet u als uw bedrijfs­activiteiten door schade stil komen te liggen? Denk aan gedeeltelijke stilstand door brand of inbraak. U loopt hierdoor snel veel omzet en brutowinst mis. Met de bedrijfs­schade­verzekering bent u verzekerd tegen misgelopen brutowinst door schade. 

Bedrijfsschadeverzekering

Brand in uw bedrijfspand, inbraak of grote schade door een storm; het zijn vervelende situaties die u het liefst nooit meemaakt. De herstel­kosten zijn vaak hoog en hebben grote gevolgen. Met de gebouwen­verzekering (ook wel zakelijke opstal­verzekering genoemd) zijn herstel­kosten voor u gedekt.

Gebouwenverzekering
Ook is er een speciale CAR-­verzekering (Construction All Risk) voor ondernemers die een pand of constructie laten bouwen of verbouwen. Deze verzekering dekt de schade die ontstaat tijdens de bouw of montage van gebouwen, wegen, bruggen of installaties. Ook bouw-, ontwerp- en constructiefouten vallen hieronder. 
CAR-verzekering

Welke verzekeringen heeft u nodig?

Vindt u het lastig om te bepalen welke verzekeringen het beste bij uw situatie passen? Met onze Keuzehulp komt u er in 3 stappen achter welke verzekeringen handig zijn voor uw bedrijf.

Hoe verzekeren andere ondernemers zich?

Met ruim 100 jaar ervaring weten we welke verzekeringen startende ondernemers meestal kiezen. Bekijk hieronder hoe andere ondernemers in uw branche zich verzekeren. De percentages zijn gebaseerd op ondernemers die verzekerd zijn bij Centraal Beheer. 

U veroorzaakt schade aan een eigendom van uw klant
Soms gaat er tijdens het werk iets mis en beschadigt er iets van de klant. Misschien stoot u per ongeluk iets om, of gebruikt u niet het juiste schoonmaakmiddel.

Dit kan u ook overkomen met gehuurd gereedschap of een geleende laptop. De meeste verzekerde ondernemers sluiten daarom een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering met opzicht­dekking af. Vaak is dit zelfs verplicht voordat u aan een klus begint.   

Door een ongeval raakt u arbeids­ongeschikt
Stel, u maakt een val of krijgt een ongeluk. U kunt dan onverwachts met minder inkomsten te maken krijgen. Vooral met fysiek zwaar werk is de kans op letsel groter. Als ondernemer en zzp’er kunt u niet standaard rekenen op een uitkering. Daarom kunt u zich tegen de gevolgen van deze ongevallen verzekeren met een arbeids­ongeschiktheids­verzekering. 

Uw bedrijfsauto loopt schade op
Gebruikt u een auto of bestelbus voor uw werk en bent u veel onderweg? Dan kan door al dat rijden en het vele gebruik de kans op schade groter worden. Daarom kiezen veel verzekerde ondernemers voor een verzekering voor de bestelauto (of een zakelijke personenauto) om schade te dekken en mobiel te blijven. 

U heeft te maken met een juridisch conflict
Soms betaalt een klant niet, of loopt een menings­verschil over het opgeleverde werk uit tot een juridisch conflict. Voor ondernemers is het mogelijk om zich hiervoor in te dekken met een zakelijke rechts­bijstand­verzekering. Zo kunnen ze wanneer nodig altijd gelijk specialisten inschakelen. 

Bent u eigenaar van een horeca­gelegenheid? Dan zijn uw pand en medewerkers belangrijk voor uw onderneming. Daarom verzekeren ondernemers in de horeca zich vaak voor de volgende risico’s: 

Uw bedrijf wordt aansprakelijk gesteld voor een ongeluk
Uw horecazaak loopt goed en het is er dagelijks lekker vol. In de drukte is het altijd mogelijk dat iemand ergens over struikelt. Een kapotte telefoon is dan nog te overzien. Maar bij letsel­schade kunnen de kosten snel oplopen. Veel horeca-ondernemers sluiten daarom een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering af.

Er is schade aan uw gebouw(en)
Stel u voor, uw horeca­zaak krijgt te maken met brand. Dat is een nachtmerrie: hoge kosten, uw zaak ligt stil en de inkomsten vallen deels weg. Verzekerde ondernemers kiezen daarom voor een gebouwen­verzekering. Hiermee zijn zij tegen deze schade verzekerd. En de bedrijfs­schade­verzekering dekt misgelopen omzet, zoals de verloren omzet of de kosten van het vinden van een andere locatie.

Uw personeel valt uit
Het kan flink lastig zijn als een medewerker, zoals uw kok, ziek thuis komt te zitten. U zit dan vaak met dubbele lasten: u moet uw zieke medewerker doorbetalen en u krijgt te maken met verplichtingen rondom de re-integratie. Met een verzuim­verzekering bent u verzekerd tegen de kosten van een zieke medewerker.  

Als ondernemer in de detail­handel heeft u te maken met voorraden, een (eventueel) winkel­pand of online handel. Daarom verzekeren ondernemers in de (detail­)handel zich vaak voor de volgende risico’s: 

 

 

U wordt aansprakelijk gesteld voor een ongeluk
Het reclamebord van uw winkel waait om tegen een geparkeerde auto. Of een klant glijdt uit over de gedweilde vloer waar geen waarschuwings­bord stond. In deze gevallen bent u aansprakelijk voor de schade en kosten. Om zich te verzekeren tegen schade aan andermans spullen en personen kunnen ondernemers in de detail­handel daarom kiezen voor een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering.

 

 

U loopt bedrijfsschade op door diefstal of brand
Uw voorraad is goud waard, vooral voor uw (online) winkel. Het is de bron van uw inkomsten, maar helaas niet vrij van risico's zoals diefstal of brand.

 

 

Heeft u een fysieke winkel en is het pand van u? Dan zijn de herstel­kosten na bijvoorbeeld een brand voor uw rekening. Een gebouwen­verzekering beschermt u tegen deze kosten. En met een bedrijfs­schade­verzekering bent u gedekt voor de indirecte gevolgen, zoals misgelopen inkomsten of de zoektocht naar een nieuw pand en de bijbehorende vergunningen.

 

 

U krijgt te maken met een cyberaanval
Een cyberaanval voelt vaak aan als iets dat alleen andere ondernemers overkomt. Het is erg ontastbaar. Met de cyberverzekering krijgt u ondersteuning bij (het vermoeden van) cyberincidenten, en bent u verzekerd tegen de financiële schade via computers en internet.  

Als ondernemer in de zakelijke dienst­verlening reist u waarschijnlijk vaak naar klanten om hen advies te geven. Daarom verzekeren ondernemers zich vaak voor de volgende risico’s: 

U wordt aansprakelijk gesteld voor een beroepsfout
Met een adviserend beroep - zoals een notaris, advocaat, ingenieur of adviseur - loopt u altijd het risico op het maken van een beroepsfout. Denk aan een inschattingsfout in een begroting, wat leidt tot hoge kosten bij uw klant. Met een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering bent u verzekerd tegen schade­claims veroorzaakt door een beroepsfout. Voor een aantal beroepen is deze verzekering wettelijk verplicht. Ook stellen steeds meer opdrachtgevers, beroeps- en bedrijfs­organisaties en overheden dit verplicht voorafgaand aan een opdracht.

U maakt schade op een locatie van uw klant
U wordt ingehuurd op locatie voor het geven van een training. U gebruikt voor uw training een scherm. Eén van de deelnemers struikelt over de kabels van het scherm en breekt zijn pols. U wordt aansprakelijk gesteld omdat de kabels los lagen. Om zich te verzekeren tegen de kosten van schade aan andermans spullen of aan personen kunnen ondernemers een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering afsluiten.  

Er ontstaat een juridisch conflict over de betaling
Uw klant weigert plotseling een factuur te betalen. Om er toch voor te zorgen dat uw inkomsten binnenkomen, kunt u rechts­bijstand inschakelen.