Zo beperkt u stormschade
Doe een periodieke check en onderzoek of er zaken zijn die de kans op schade aan uw gebouw tijdens een storm vergroten. Voorbeelden van zo’n onderzoek zijn:
- Een boomexpert inschakelen bij het vermoeden van een zieke boom in de buurt van uw VvE. De expert kan de gezondheid en valgevaar van de boom beoordelen.
- Kwetsbare gedeelten van uw VvE laten onderzoeken en verstevigen.
- Rotte onderdelen van hekken of schuttingen laten vervangen.
- Het houtwerk van het gebouw van uw VvE onderhouden, hiermee kan het beter tegen sterke windstoten.
Soms wordt het dak van een VvE gebruikt als tijdelijke opslagplaats. Maar wat als dit materiaal bij een storm van het dak waait, en zo mensen of spullen raakt? Sta als VvE niet toe dat het dak als opslag wordt gebruikt, ook niet voor heel even. Zoek liever samen met de eigenaar van het materiaal naar een andere opbergplaats die wel veilig is.
- Loszittende dakpannen of antennes
- Openstaande zonneschermen, markiezen en rolluiken
- Overhangende (oude) boomtakken
- Schuttingen en hekken, deze vangen extra veel wind
- Openstaande ramen en deuren
Waterschade aan het gebouw door neerslag of lekkage
Beperk schade door regen,- sneeuw- of smeltwater
Regenwater en smeltwater gaat via de regenpijpen van uw appartementsgebouw het riool in. Dat wordt ook wel de ‘hemelwaterafvoer’ genoemd. Soms werkt dit niet goed. Het systeem kan bijvoorbeeld onvoldoende water aan. Ook niet goed gemonteerde regenpijpen kunnen lekkages als gevolg hebben.
Achterstallig onderhoud kan ook voor problemen zorgen. Door vervuiling van opgehoopte bladeren raakt het systeem verstopt. Daarnaast kan bij sterke wind schade ontstaan doordat water of stuifsneeuw het gebouw binnendringt. Openingen in het dak voor dakramen, dakkapellen en doorvoeren zijn vaak kwetsbare punten.
Hier volgen tips voor het dak, de afvoer, de kelder en buitenruimtes van uw VvE gebouw:- Zorg dat er geen grote plassen regenwater op het dak blijven liggen. Zo voorkomt u lekkage en andere schade.
- Bekijk welke overgangen in het dak problemen kunnen geven bij de afvoer van hemelwater. Bijvoorbeeld de kilgoten. Dat zijn de goten tussen 2 schuine dakvlakken.
- Controleer regelmatig de dakbedekking van uw appartementsgebouw op beschadigingen. Doe dit in ieder geval na iedere storm. Let hierbij vooral op of de afvoeren nog goed vastzitten aan het dak en check de openstaande randen.
- Bij sneeuw: maak zo mogelijk het dak van het gebouw sneeuwvrij.
- Houd er rekening mee dat een plat dak een waterophoping of een dikke laag sneeuw aan moet kunnen. Dit kunt u laten doorrekenen door een deskundige. Laat een expert controleren of de hemelwaterafvoer voldoende water kan afvoeren en goed is geplaatst.
- Controleer dakafvoeren en goten regelmatig. Vooral in de herfst of na een storm kunnen ze dichtzitten. Met name platte daken geven vaak problemen. Op het dak kan een enorm gewicht aan water ontstaan. Als het hier niet op is berekend, kan het instorten. Plaats als dat nodig is extra afvoeren of overstorten.
- Controleer de hemelwaterafvoerleidingen op verstoppingen en kijk of ze op de juiste manier vastzitten aan het gebouw. Als de grond verzakt, mogen ze bijvoorbeeld niet mee verzakken. Let vooral op de platliggende delen, die verstoppen eerder.
- Zet een bladvanger in de hemelwaterafvoer van het gebouw van uw VvE.
- Installeer in kelders en andere ondergrondse ruimten een systeem dat water signaleert en automatisch afvoert. Sla goederen tenminste 10 cm vrij van de vloer op.
- Voorkom waterschade in de kelder door de pomp elk jaar te laten onderhouden. Reinig ook de pompput, vuilwatergoten en verbindingsbuizen minimaal 1 keer per jaar.
- Controleer of boomwortels schade veroorzaken aan de gresbuizen (oudere, steenachtige rioolbuizen) en of deze buizen voldoende water aankunnen. Vervang zo nodig deze buizen.
- Zorg dat de verwarmingsapparatuur in uw appartementsgebouw altijd goed werkt. Sluit een onderhoudscontract af.
- Onderschat de invloed van de plek van de leidingen niet. Leidingen langs ‘koude’ gevels en niet-geïsoleerde daken hebben meer kans op bevriezen.
- Isoleer leidingen, vooral op tochtige en onverwarmde plaatsen. Doe er eventueel een elektrisch verwarmingslint omheen.
- Tap op tijd het water af van leidingen in onverwarmde ruimten en op vorstgevoelige plaatsen, zoals garages of werkruimtes.
- Is de ruimte wel verwarmd? Zorg er dan voor dat de temperatuur hier niet onder de 4°C komt. Stel de thermostaat nooit lager in dan 12°C.
- Laat buitenkranen in de winter op tijd leeglopen en zorg dat ze dicht zijn.
- Controleer de waterleidingen regelmatig tijdens vorstperiodes. Vooral op plaatsen waar het kan tochten.
- Gebruik als het kan buitenkranen die tegen de vorst kunnen.
- Sla goederen vrij van de vloer op, bijvoorbeeld op pallets.
Deze schade ontstaat meestal door materiaalmoeheid. Oude leidingen die te lang niet onderhouden zijn kunnen doorroesten.
Tips bij verstoppingen van leidingen in uw VvE gebouw of appartement:
- Controleer de afvoer regelmatig op verstoppingen. Wees voorzichtig met ontstoppingsmiddelen. Ze kunnen de leidingen aantasten of zelfs voor verdere verstopping zorgen.
- Spoel geen vet, olie of synthetische materialen door de afvoer.
- Spoel de afvoer elke maand door met een emmer warme soda. Dit werkt vaak beter dan ontstoppingsmiddelen en is veel beter voor het milieu.
- Stop met het gebruik van ontstoppingsmiddelen als er vaak verstopping is. Onderzoek dan wat u kunt doen om dit in de toekomst te voorkomen.
Tips bij onderhoud of montage van (nieuw) leidingwerk:
- Na een eerste leidinglekkage ontstaat vaak ook een volgende. Dat komt door de materiaalmoeheid. Groter onderhoud is dan nodig om deze vervolg lekkages, schades en ongemakken te voorkomen.
- Zorg bij uitbreiding van het leidingwerk dat er zo min mogelijk verbindingen en bochten in leidingen zitten.
- Stem het gebruik van materialen en gereedschappen op elkaar af. Gebruik bijvoorbeeld producten van hetzelfde merk.
- Vervang loden en stalen leidingen zo veel mogelijk door leidingen van koper of kunststof.
- Laat afvoerleidingen van gietijzer, asbest of steenachtig materiaal door een deskundig bedrijf controleren op lekkages. Loopt de afvoer slecht door? Laat deze dan reinigen door een erkend ontstoppingsbedrijf. Zo voorkomt u schade door een verstopte afvoerleiding.
- Houd het aantal verbindingen in de leidingen zo klein mogelijk.
- Reserveer altijd een bedrag in de een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) voor onderhoud en controle van afvoeren en rioleringen. Zijn deze slecht? Vervang of renoveer ze dan. Dat kan door een gespecialiseerd bedrijf zonder hak- en breekwerk.
- Controleer elk jaar de kitvoegen in uw badkamer en keuken. Zijn ze verdroogd of zijn er openstaande naden?
- Zet de afvoerslangen van wasmachines en wasdrogers goed vast in de afvoerleiding.
- Leg in het huishoudelijk reglement vast dat de appartementseigenaars watersloten op hun watertappunten -zoals wasmachines en buitenkranen- moeten hebben. (Veel watertappunten hebben geen waterslot. Als een waterslang van een wasmachine op de bovenste verdieping kapotgaat, kan er waterschade ontstaan in de appartementen eronder.)
- Wilt u de cv-ketel vullen? Draai dan na afloop de kranen dicht. Koppel de vulslang af en controleer direct of er lekkages zijn. Maak ook het sifon van de condensafvoer regelmatig schoon. Zo voorkomt u verstopping.
- Controleer regelmatig of de leidingen nog goed vastzitten en of ze nog in goede staat zijn. Vooral bij flexibele kunststofslangen is dat belangrijk.
Brandschade
Zo voorkomt u brand en brandschade:
Tips voor uw VvE
- Laat de brandblussers keuren door erkende instanties
- Kijk naar de vervaldatum van de brandblussers, en vervang de brandblussers indien nodig.
- Leg een blusdeken in de keuken van de appartementen. Deze deken helpt bij een vlam in de pan.
Tips voor uw VvE
- Plaats de rookmelders zoveel mogelijk in centrale ruimtes en in de liftruimte.
- Sprinklerinstallaties helpen tijdig de brand te bestrijden. Deze installaties sproeien water als de temperatuur in een ruimte een bepaalde hoogte bereikt.
- Controleer regelmatig de ventilatie.
Tip voor uw VvE
- Informeer uw bewoners over het gebruik van dit soort ruimtes. Adviseer deze spullen ergens anders te bewaren.
Tips voor uw VvE
- Koop accu’s en opladers van gerenommeerde fabrikanten en geen spullen van onduidelijke kwaliteit.
- Kijk goed naar de specificaties en lees de gebruikersaanwijzing. Is de accu of oplader wel geschikt voor het doel waarvoor deze wordt gebruikt?
- Voorkom oververhitting. Leg apparaten die worden opgeladen in ieder geval niet vlak bij of tegen materialen aan die snel vlam vatten. Ook is het niet verstandig accu’s op (te) warme plaatsen te leggen. Of ze te lang in een lader te laten zitten. Dan neemt de kans op oververhitting toe.
- Laad een apparaat bij voorkeur vlak bij een rookmelder. En doe dat liever niet ’s nachts.
Tips voor uw VvE
- Bekijk en beschrijf de vluchtwegen.
- Houd nooddeuren en vluchtroutes altijd vrij. Wijs de appartementseigenaars op het belang hiervan.
- Let ook op dat de noodverlichting goed zichtbaar is en werkt. Vooral in een appartementencomplex met veel gangen is de vluchtwegaanduiding heel belangrijk.
- Geef alle bewoners duidelijke informatie over de liften en zorg dat ze weten wat ze moeten doen als de liften uitvallen.
Ook zonnepanelen kunnen in brand vliegen. Bijvoorbeeld door ondeugdelijke accu’s, slechte verbindingen of losse connectoren. Met de sterke groei van het aantal zonnepanelen in ons land, zijn er ook steeds meer ‘buurtbatterijen’. Een buurtbatterij is een ruimte met lithium-ion accu’s, voor de opslag van extra stroom van zonnepanelen. Voor appartementencomplexen kan dit een belangrijke energiebron zijn. Bijvoorbeeld als er ‘s winters onvoldoende energie van de zonnepanelen zelf komt.
Maar een buurtbatterij is niet ongevaarlijk. Doordat er zoveel accu’s samen in een kleine ruimte liggen, kan er brand ontstaan. Bij zo’n brand komen giftige gassen vrij, die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de omgeving.Tip voor uw VvE
- Is er een buurtbatterij in of naast het appartementencomplex van uw VvE? Probeer te achterhalen welke veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Of laat dit checken door de brandweer.
Inbraakschade
Schade door achterstallig onderhoud
Voorkom schade door achterstallig onderhoud met een preventieplan
Met de tips en adviezen in dit artikel kunt u schades aan uw VvE voorkomen of verminderen. De volgende stap is het vastleggen van de maatregelen die er nodig zijn om de risico’s op schade voor uw VvE te verkleinen.
Leg de maatregelen die u wilt nemen vast in een preventieplan. Dit preventieplan heeft natuurlijk ook veel te maken met het onderhoud en MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) van uw VvE. In het MJOP staat wat er de komende 5 tot 10 jaar aan onderhoud moet gebeuren om uw appartementsgebouw in goede staat te houden. Daarmee vermijdt u veel ellende door achterstallig onderhoud en hoge kosten.