Man staat voor een auto met gereedschap in zijn hand

Hoe regelt u als zzp’er alle randzaken van ondernemen?

Van opdrachten binnenhalen tot boekhouding en marketing. Als zzp’er moet u van alles zélf regelen. Hoe regelt u al deze zaken goed? Wij geven u tips.
19 jul 2023 3 minuten

7 tips van en voor zzp’ers om uw zaken goed te regelen

Wees niet bang om werkzaamheden uit te besteden. Zelfs als u net als zzp’er start. Het lijkt alsof u geld bespaart door alles zelf te doen. Maar bedenk dat u die tijd ook in opdrachten kunt steken. Daarnaast kan een expert de werkzaamheden waarschijnlijk sneller uitvoeren. Het scheelt dan dus ook tijd.

Tip van zzp’er: “Ik heb vanaf het begin een boekhouder in de arm genomen. Zij is echt de expert en houdt alle regels en wetgeving in de gaten.”

Een goede boekhouding is als zzp’er belangrijk. Voor de Belastingdienst, maar ook voor uzelf. Zo kunt u de juiste financiële beslissingen nemen. Neem dus de tijd om te bepalen wat voor soort boekhouding bij u past. Dat levert tijd en gemoedsrust op. Welke vorm van boekhouding het beste bij u past? Dat hangt af van uw bedrijf. Heeft u maar een paar opdrachten per maand? Dan is een Excelbestand misschien voldoende. Moet u meer gegevens verwerken? Een boekhoudprogramma bespaart veel tijd. Want met 1 druk op de knop krijgt u handige overzichten.

Als zzp’er heeft u vaak allerlei contracten en abonnementen lopen. Bijvoorbeeld voor uw telefoon, zakelijke tijdschriften of verzekeringen. Maak er een gewoonte van om deze 1 keer per jaar te checken. Dit levert soms flinke besparingen op. En u ziet meteen of u nog aanpassingen moet doorvoeren.

Tip van zzp’er: “Ik bel elk jaar mijn telefoonprovider en geef aan dat ik wil verlengen. Dan hebben ze vaak leuke actie.”

Netwerken is voor veel zzp’ers belangrijk. Om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen. Maar ook om nieuwe opdrachten te vinden. Succesvol netwerken kan op verschillende manieren. Zorg dat u online zichtbaar bent. Bijvoorbeeld met een profiel op LinkedIn. Gebruik het wel regelmatig. Bedenk dat netwerken vaak 2 kanten opwerkt. Helpt u een andere zzp’er aan een opdracht? De volgende keer helpt hij u.

Tip van zzp’er: “Ik vind dat je je netwerk altijd up-to-date moet houden, niet alleen als je het nodig hebt.”

Heeft u uw boekhouding op orde? Heeft u experts ingeschakeld? Dat geeft al rust. Maar denk ook aan andere zaken die rust en zekerheid kunnen geven. Stel bijvoorbeeld algemene voorwaarden op. Het is niet verplicht, maar wel verstandig om te doen. Bij onduidelijkheden of problemen weten klanten wat ze kunnen verwachten. Zorg ook dat de algemene voorwaarden voor iedereen vindbaar zijn. Bijvoorbeeld door ze op uw website te plaatsen.

Tip van zzp’er: “Ik heb mijn algemene voorwaarden gedeponeerd bij de KvK. Mocht ik het vergeten mee te sturen naar een opdrachtgever, dan kunnen ze het daar altijd vinden.”

Bekijk of het slim is voor uw onderneming om bepaalde verzekeringen af te sluiten. Zoals een zzp beroepsaansprakelijkheidverzekering of rechtsbijstandverzekering voor zzp'ers. Met onze Keuzehulp ziet u in slechts enkele stappen welke verzekeringen handig zijn om af te sluiten.

Tip van zzp’er: “Ik heb een beroeps- en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Ik werk met cijfers en met geld en wil niet het risico lopen dat ik aansprakelijk word gesteld omdat ik een fout maak.”
Als zzp’er kunt u dus te maken krijgen met verschillende aansprakelijkheidsrisico’s. Lees meer over deze risico's en aansprakelijkheids­verzekeringen voor zzp’ers.
Het geeft rust en zekerheid om uw zaken financieel goed te regelen. Bouw een buffer op voor als u even geen opdracht heeft. Regel daarnaast ook iets voor arbeidsongeschiktheid. Er zijn meerdere manieren om te zorgen dat u inkomsten heeft bij arbeidsongeschiktheid. Bijvoorbeeld door een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering is nu nog niet verplicht, maar dat gaat veranderen tussen 2027 en 2029. U kunt zich ook aansluiten bij een broodfonds zzp.