twee-collegas-in-gesprek

Talenten benutten van medewerkers: kijk ook in huis!

Goede medewerkers zijn gewild en vaak ook schaars. Benut u de talenten van uw medewerkers of ziet u de talenten binnen uw organisatie over het hoofd?
16 jul 2020 4 minuten Martine Bolhuis

De arbeidsmarkt staat onder druk

Goede medewerkers zijn gewild en schaarser dan voorheen. Er wordt aan ze getrokken en overal worden aanbiedingen gedaan. Alleen op LinkedIn bulkt het al van de openstaande vacatures. Dat brengt een gevaar met zich mee: als alle aandacht naar buiten gericht is, is de kans groter dat talenten binnen de organisatie over het hoofd worden gezien.

Soms staat wel 25 procent van de FTE’s uit. Dat zijn enorme aantallen en vraagt veel HR capaciteit voor recruitment. Het is van belang goede mensen binnen te halen. Maar de grote verschuiving naar recruitment zet de aandacht naar buiten op scherp. Daarmee loop je het risico dat aandacht naar binnen verslapt. Dat betekent vaak: veel uitstroom.

Medewerkers loslaten hoort erbij

Natuurlijk betekent dat soms ook dat het talent niet meer in het bedrijf kan worden ingezet, maar daar buiten verder ontwikkeld moet worden. Stimuleer een medewerker dan om verder te kijken. Het is ook gezond voor een bedrijf om medewerkers los te laten. Dat zorgt er voor dat er meer ruimte komt voor andere mensen uit het team om zich te ontwikkelen op nieuwe gebieden.

Een overstap is zo gemaakt

Mensen worden niet altijd genoeg gewaardeerd voor de talenten die ze meebrengen in een organisatie. Omdat het aanbod enorm is, is een overstap gemakkelijk gemaakt. Als een leidinggevende alleen kijkt hoe medewerkers presteren en wat zij nu laten zien, blijven onderliggende ambities, talenten en drijfveren verborgen. Hierdoor verliest de medewerker zijn energie. Omdat de banen toch voor het oprapen liggen, gaat hij op zoek naar een andere baan.

Creëer een leerklimaat

Kijken naar het potentieel van mensen en naar de mens achter de prestatie, vraagt om een andere bril. Leidinggevenden worden vaak aangesproken op KPI’s en resultaten. Talentmanagement is hier geen onderdeel van, terwijl leidinggeven juist gaat over mensen en het inzetten en ontwikkelen van talenten. Het is belangrijk dat talentmanagement op de agenda komt van het management en niet alleen bij HR blijft liggen. Juist door nieuwe ervaringen op te doen, ontwikkelen mensen zich. Kijk dus bij nieuwe rollen naar je huidige populatie. Creëer een cultuur waarin het logisch is om regelmatig een nieuwe rol aan te nemen en uitgedaagd te worden. Dat maakt mensen wendbaar voor de toekomst, waarin rollen en taken steeds veranderen.

Ontdek waar de medewerker energie van krijgt

Focus op ontwikkeling van talenten betekent niet dat je medewerkers direct een andere functie moet geven. Als een adviseur goed presenteert, is het misschien logisch om te denken dat hij een senior kan worden of een leidinggevende. De eerste stap: interesse tonen in je medewerkers. Vraag naar ambitie en ontdek waar de medewerker energie van krijgt. Daar ligt vaak het potentieel voor verdere ontwikkeling van het talent. Zo laat Daphne Beerenpoot, HR manager Monuta en deelnemer aan Open, haar medewerkers een talentenanalyse maken. Een mooie reden om in gesprek te gaan met elkaar en te zoeken naar de mogelijkheden; voor het bedrijf en voor de medewerker.

collegas-in-gesprek

Zoek naar een win-win situatie

Zorg voor een klimaat waarin iedereen zijn ambities kan uiten. Alleen als je vragen stelt en interesse toont, kom je erachter of iemand in zijn of haar vrije tijd misschien wel een groot organisatorisch talent is. Als je dit weet, kun je dit talent ook inzetten in het bedrijf. Let er op dat deze gesprekken het hele jaar door plaatsvinden en niet alleen tijdens de formele functionerings­gesprekken. Experimenteren met nieuwe taken binnen de huidige functie is een win-winsituatie. De medewerker kan zichzelf ontwikkelen en bewijzen. Voor de werkgever is het een manier om te ervaren of de medewerker toe is aan een volgende stap.

Aan de slag met talentmanagement?

In het whitepaper ‘Energie is het nieuwe talent’ lees je het advies van Prof. Dr. Lidewey van der Sluis over strategisch talentmanagement. Met handige tips en voorbeelden
Martine Bolhuis is businesspartner duurzame inzetbaarheid bij Centraal Beheer
Geschreven door Martine Bolhuis
Business partner Duurzame Inzetbaarheid

Samen met werkgevers breng ik de dialoog op gang en onderzoek ik vragen die leven over verschillende HR-thema's. Denk aan duurzame inzetbaarheid. Met mijn ruime ervaring in de HR help ik werkgevers verder.