We moeten ons brein wapenen tegen stress
De boodschap die Geraerts heeft voor de aanwezige HR-professionals is duidelijk. Werkgevers en werknemers moeten zelf paal en perk stellen aan de prikkels die dagelijks op ons afkomen. Doen we dat niet, dan liggen stress en burn-out onherroepelijk op de loer.
Een chimpansee in ons hoofd
‘In ons hoofd zit een chimpansee’, vervolgt Geraerts. ‘Die zit er al sinds de oertijd. En die is in feite alleen maar geïnteresseerd in voedsel, gevaar en seks. Nu is er niet meer zoveel gevaar in ons leven, voedsel is ruim voorhanden, en we kunnen ook niet de hele tijd seks hebben. En dus verveelt die chimpansee zich en klampt hij zich vast aan elke prikkel die langskomt. Zodoende is er een soort “ja-snelweg” ontstaan in ons hoofd. Ja, tegen een nieuw vriendschapsverzoek, ja, tegen een nieuw productvoorstel op een website. Het zijn allemaal impulsen waar we als mens maar moeilijk weerstand tegen kunnen bieden.
Voortdurend afgeleid
Daarnaast is er de mens in ons brein, de prefrontale cortex, het deel dat de chimpansee kan temmen en op een rationele manier problemen kan oplossen. Het is impulsief reageren op spanningen versus rustig en rationeel problemen oplossen. Maar hoe meer we de chimpansee voeden, hoe minder kans de mens krijgt. De chimpansee in ons geeft toe aan al die impulsen, zonder er zelfs maar bij stil te staan waar hij ja tegen zegt. Zo worden we voortdurend afgeleid van wat er werkelijk toe doet. En dat geeft stress.’
We kunnen niet multitasken
Net als een junk steeds behoefte heeft aan een volgende shot, heeft een multitasker steeds behoefte aan een extra taakje, gaat Geraerts verder. ‘Even snel dat mailtje beantwoorden tussendoor, even reageren op dat appje terwijl je naar de presentatie luistert. “Ik kan dat wel”, denk je. Maar weet wel: het menselijk brein kan niet multitasken. Dat weten we uit onderzoek. Bij elke afleiding duurt het maar liefst 25 minuten voordat de focus weer 100% terug is. En nog iets: hoe meer een mens multitaskt, hoe slechter hij erin wordt. De definitie van mulitasking zou eigenlijk moeten zijn: “screwing up several things at once.”