Parttime ondernemen

Ondernemen naast uw baan

Wilt u een eigen onderneming starten naast uw vaste baan? Dan gaat u parttime ondernemen. Maar kan dat wel als u een concurrentiebeding in uw contract heeft staan? En betaalt u dan ook extra belasting? Lees hier de belangrijkste dingen die u moet weten als parttime ondernemer. 

Eigen bedrijf naast loondienst: dit moet u weten

Mag u wel ondernemen naast uw baan? De meeste arbeidscontracten bevatten een concurrentiebeding. Dit beding beschermt de werkgever. In het concurrentiebeding staat vastgelegd, dat u gedurende een bepaalde periode niet mag werken voor concurrerende werkgevers in de regio, of voor klanten van uw huidige werkgever. Dat geldt ook voor uw werk als ondernemer.

Het concurrentiebeding bepaalt ook of u naast uw werk in loondienst een onderneming mag hebben. U kunt zich voorstellen dat uw huidige werkgever niet graag ziet dat u als zzp’er bijklust voor een concurrent. En een eigen onderneming kost tijd. Sommige werkgevers zijn bang dat dit ten koste gaat van het werk dat u voor hen doet.

Maak afspraken met uw werkgever en leg ze schriftelijk vast

Uw start als ondernemer heeft altijd invloed op uw huidige werk. Ga daarom het gesprek aan met uw werkgever. In overleg met uw werkgever kunt u afwijken van het concurrentiebeding in uw contract. Maak afspraken en leg ze schriftelijk vast. Het is meestal niet nodig om uw arbeidscontract aan te passen. 
Als u een onderneming start naast uw baan, heeft dat invloed op uw inkomen. Mogelijk verdient u tijdelijk minder, omdat u minder uren in loondienst werkt. Het kan ook zijn dat u plotseling meer inkomsten heeft, omdat uw eigen zaak goed loopt.

Gaat u als ondernemer méér verdienen? Houd dan rekening met het volgende: over de winst die u maakt, betaalt u belasting. Het is verstandig om een deel van uw inkomen opzij te zetten, zodat u aan het eind van het jaar deze belasting kunt betalen.

De inkomsten uit loondienst vult De Belastingdienst al (deels) voor u in. De cijfers voor uw onderneming moet u helemaal zelf invullen. Dat betekent dat u ze ook zelf moet bijhouden. Zorg voor een nette boekhouding, eventueel via een boekhouder of boekhoudprogramma. Daarnaast is het handig om meteen contact op te nemen met een belastingadviseur. 
Elke startende ondernemer moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en aanmelden bij de Belastingdienst. Dit doet u in de week voor of de week na de start van uw onderneming. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel als zzp’er is relatief eenvoudig. U verzint een naam voor uw organisatie en kiest voor de rechtsvorm eenmanszaak. Daarna ontvangt u van de Kamer van Koophandel een kvk-nummer. U krijgt ook automatisch een btw-identificatienummer van De Belastingdienst.

Let op: het oprichten van een bv, coöperatie of een onderlinge waarborgmaatschappij doet u via een notaris. De notaris zorgt dat de KVK de juiste gegevens krijgt.
Starten met parttime ondernemen brengt risico’s met zich mee. Een ongeluk zit in een klein hoekje. In loondienst kunt u profiteren van de verzekeringen van uw werkgever. Die verzekeringen gelden niet als u werk doet voor uw eigen bedrijf. U sluit hiervoor aparte verzekeringen af. De volgende verzekeringen raden wij aan voor startende parttime ondernemers: 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een verkeerde klik of een verkeerde inschatting kan schade veroorzaken die u niet zelf wilt of kunt betalen. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt meestal deze kosten. 

Rechtsbijstandverzekering

Stel: uw opdrachtgever weigert te betalen. Of u heeft een conflict met een leverancier over een contract. Dan is juridische hulp welkom. Met de Zakelijke Rechtsbijstandverzekering bent u verzekerd van rechtsbijstand bij een juridisch geschil.
Bij parttime ondernemen ontstaat er soms verwarring over de relatie die u met uw opdrachtgevers heeft. U loopt het risico dat u niet als ondernemer wordt aangezien, maar dat De Belastingdienst u ziet als ‘medewerker in loondienst’. De modelovereenkomst maakt de relatie tussen de zzp’er en opdrachtgever expliciet, zodat die relatie niet verward wordt met werken in loondienst. 

Gaat u parttime ondernemen?

Ondernemen naast uw baan vraagt om een goede planning en goede afspraken met uw werkgever. Maar ondernemer zijn brengt ook voordelen met zich mee, of u nou een eigen bedrijf naast loondienst start, of het roer omgooit en 100% ondernemer wordt. Heeft u al nagedacht over een auto van de zaak? Of wat uw uurtarief moet worden? En is er een subsidie of regeling waar u gebruik van kunt maken? Lees verder en laat u inspireren.